Header image

Invitație la Prohodul Maicii Domnului, Joi, 27 august, ora 17.00

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 28 august Adormirea Maicii Domnului. În ajunul acestei sărbători se cântă în biserici Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Prohodul Maicii Domnului are o însemnătate deosebită pentru credincioşii ortodocşi, fiind în acelaşi timp o cântare de tânguire dar şi o mărturisire a Sfinţeniei Maicii Domnului şi a dumnezeirii celui ce S-a născut din pântecele ei cel pururea fecioresc.

Epitaful Adormirii Maicii Domnului se aduce din Sfântul Altar și se așază pe o masă în mijlocul bisericii, sub policandru, la Slava Stihoavnei Vecerniei mici, întocmai cu rânduiala scoaterii Epitafului Domnului în Sfânta și Marea Vineri. Dacă nu se face Vecernie Mică, Epitaful Adormirii Maicii Domnului se scoate în mijlocul bisericii înainte de Vecernie, cântându-se troparul praznicului, glasul I: Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și, prin rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre.

Menționăm că la finalul Doxologiei are loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul bisericii. Se fac patru opriri și la fiecare oprire se rostește o ectenie. După procesiune, toți credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în biserică. Apoi, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până la Odovania praznicului (5 septembrie).

Joi, 27 august, ora 17.00, Vă invităm cu drag Prohodul Maicii Domnului, pentru a o slăvi împreună pe Împărăteasa Cerurilor!