Header image

O Catedrală memorială din lemn, este construită pe teritoriul Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

O Catedrală memorială din lemn, este construită pe teritoriul Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Lăcașul sfânt cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” va cinsti memoria ostașilor căzuți la datorie. Lucrările de construcție sunt în toi, iar biserica va fi dată în exploatare anul viitor, în 15 iulie, atunci când este prăznuit Sf. Voievod Ștefan cel Mare. Slujbele vor putea fi oficiate deja după ce muncitorii vor monta acoperișul lăcașului. Cheltuielile prevăzute pentru ridicarea acestei Catedrale memoriale sunt acoperite de Mitropolia Moldovei.

Biserica este construită din lemn de pin alb și va avea două căi de acces dintre care una va fi pentru militari, iar alta – pentru ceilalți enoriași. Iconografia acestui lăcaș sfânt va avea în componență: Sfinți Voievozi, Domnitori și Militari.

„Arhitectorul bisericii este dl Vladimir Șaramet, un arhitector bine cunoscut în Republica Moldova.
Construcția bisericii a început în luna mai 2021.Trei echipe de muncitori speră să finalizeze prima etapă a lucrărilor până la sfârșitul anului.

Fiecare echipă au obiective diferite: Care construiesc, care se ocupă de șlefuirea și a treia echipă care bate crăpăturile pentru termoizolarea construcției. Așa lemn necesită o prelucrare.”, a precizat Tudor Știrbu, directorul companiei de construcție.

Până acum, slujbele divine cu pomenirea militarilor căzuți la datorie erau oficiate la biserica Ministerului Afacerilor Interne.

„În tabăra 123: Ministerul Apărării, marele stat major și căminele militarilor, nu a existat niciodată o biserică. De aceea este binevenit acest lăcaș să fie construit. Anul acesta a fost sfințit locul, temelia și așteptă mai repede construcția.”, a relatat dl Iurie Moisei, specialist principal din Ministerul Apărării.

„S-a mers pe o idee inedită, ceva special, care va fi doar la Ministerul Apărării. Această Catedrală memorială a Ministerului Apărării e pentru a contribui la educația militar-patriotică, pentru a aduce un plus la valoare tinerilor noștri militari. Cei care sunt plecați în misiune sau care vin din misiune, să fie binecuvântați și să-și îndeplinească cu succes misiunile puse în fața lor.”, a menționat dl Tudor Lașcu, șef direcție al Ministerului Apărării.

Construcția bisericii este prevăzută în planul de acțiuni privind promovarea educației spirituale a efectivului Armatei Naționale pentru 2021, semnat în noiembrie anul trecut între Ministerul Apărării și Mitropolia Moldovei.

Sursa: https://www.publika.md/