Header image

Panihidă pentru Generalul Aleksandr Vasilievici Suvorov, la 289 de ani de la naștere

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la Mănăstirea Ciuflea a fost oficiată cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir o Panihidă mare pentru Aleksandr Vasilievici Suvorov,  conte de Râmnic, prinț al Italiei, al patrulea și ultimul Generalisim rus (născut la 24 noiembrie 1729, Moscova; decedat la 18 mai 1800), de către un sobor preoțesc condus de Duhovnicul-administrator al așezământului monahal, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca).

La slujba de pomenire au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Obștești „Fraternitatea cadeților” din Chișinău, care la începutul lunii octombrie au venit cu inițiativa de a edifica pe teritoriul Mănăstirii un monument în numele tuturor celor căzuți pe câmpurile de luptă, pentru apărarea credinței și a patriei.

Mănăstirea Ciuflea este un loc potrivit și simbolic în acest sens, întrucât aici se află Biserica Ministerului Apărării, ocrotită de Sfântul Mare Mărturisitor Teodor Tiron, viteazul ostaș al lui Hristos, în care au avut loc de-a lungul anilor cele mai reprezentative comemorări și slujbe religioase destinate Forțelor Armate ale statului nostru.

Monumentul va fi o ctitorie a membrilor Asociației Obștești „Fraternitatea cadeților”, inițiatorul acestui monument istoric, dar și a altor oameni mărinimoși care vor contribui la înălțarea acestuia.

După încheierea Panihidei, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), a fost decorat de către reprezentanții Asociației Obștești „Fraternitatea cadeților” cu medalia Asociației – în semn de recunoștință și conlucrare rodnică (Благодарственный знак „За добросердечие и жертвенность„).

Pe tot parcursul vieții pământești, Generalul Suvorov a avut o credință nestrămutată în Dumnezeu și a fost unul dintre puținii generali din istorie care nu a pierdut niciodată o bătălie. A rămas faimos pentru manualul său de tactică militară „Știința victoriei”. Au rămas celebre maximele sale: „Instruiește-te din greu, luptă ușor – Тяжело в учении, легко в бою”.