Header image

Sfânta Liturghie în Duminica a X-a după Cincizecime (a Vindecării lunaticului)

29. 08. 2021, în Duminica a X-a după Cincizecime (a Vindecării lunaticului) și prima după Postul Adormirii Maicii Domnului, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea împreună cu soborul preoțesc a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în Catedrala istorică a Mănăstirii Ciuflea.

La momentul potrivit al sfintei Liturghii, PC Arhimandrit Nicolae, a relatat conținutul Sfintei Evanghelii care ne prezintă vindecarea unui lunatic, a unei persoane care nu-și mai putea da seama de ceea ce face și unde merge. Copilul lunatic din Evanghelia de astăzi este un om care adesea își pierde controlul, ‘de multe ori cade în foc și de multe ori în apă‘ – se spune în Evanghelie. Multa pătimire a fiului devine îngrijorare și suferință permanentă pentru tatăl său, care, cu durere în suflet și multă smerenie, aduce pe fiul său bolnav la Iisus, ca să-l vindece, întrucât ucenicii Lui n-au reușit să scoată demonul din copilul lunatic sau epileptic. Evanghelia ne arată faptul că, deși Mântuitorul Iisus Hristos mustră necredința poporului și puțina credință a ucenicilor Săi, totuși are multă milă sau compasiune față de copilul lunatic sau epileptic care se afla în suferință.

Din textul Evangheliei răsar multe lumini spirituale deosebit de semnificative pentru viața noastră creștină și mai ales privind modul în care lucrează Dumnezeu mântuirea oamenilor.

Valoarea neprețuită a rugăciunii pentru alții.
Tocmai pentru că îi iubește, Mântuitorul îi mustră pe oameni spre îndreptarea lor.
Demonii se tem numai de dumnezeiescul har prezent în om.
Biserica se roagă și lucrează pentru vindecarea sufletească și trupească a oamenilor.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-deum de mulțumire și slavă închinat Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și Tuturor Sfinților.