Header image

Sfânta Liturghie în Duminica a XIV-a după Cincizecime. Te-Deum și rugăciunile de binecuvântare la început de an școlar

02.09.2018. În Duminica a XIV-a după Cincizecime, la Mănăstirea Ciuflea, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie duminicală a fost săvârșită de către Duhovnicul-administrator al Sfântului Așezământ, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), împreună cu soborul preoțesc.

La momentul rânduit, Arhimandritul Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură pe baza citirilor scripturistice ale duminicii (2 Cor. 1, 21-24; 2, 1-4; Matei 22, 2-14).

Evanghelia de astăzi este o parabolă care urmează și o dezvoltă pe cea din duminica trecută, pentru că și aici, în cazul nunții Fiului lui Dumnezeu cu creația Sa, ca și în parabola viei sau a Bisericii, avem o discuție despre cei care vin și despre cei care nu au timp de Împărăția lui Dumnezeu.

Aceasta întucât casa nunții este considerată Biserica. De asemenea, cel chemat trebuie să-și pregătească haina pentru nuntă și să nu rămână și după primirea sa în Biserică în haina cea veche a omului trupesc. Nu poate să se facă părtaș nunții celei cerești și cinei celei duhovnicești, numai acela care strălucește de lumina harului Duhului Sfânt, a subliniat Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea.

După Sfânta Liturghie, soborul preoțesc al Mănăstirii, în frunte cu Arhim. Nicolae, au săvârșit un Te-Deum și rugăciunile de binecuvântare înălțate către Dumnezeu în fața Icoanei cu sfintele moaște a Sf. Prunc Gavriil de Bialystok, copilul-martir din Polonia, ocrotitor al copiilor și al tinerilor familii care își doresc copii, unul din cei mai iubiți și cunoscuți Sfinți din Polonia, rugându-se pentru luminarea minții, încălzirea inimii și întărirea voinței celor tineri spre a percepe toate lucrurile bune și folositoare.

La final, elevii și studenții au primit în semn de binecuvântare câte o Iconiță cu chipul Sfântului Prunc Gavriil pentru a avea spor în noul an școlar.

Icoana cu sfintele moaște va fi expusă spre închinare până la data de 10 septembrie.