Header image

31 ani de la fondarea Inspectoratului General de Carabinieri

Luni, 12 decembrie 2022 a avut loc evenimentul festiv dedicat celei de-a 31-a aniversare de la fondarea Trupelor de Carabinieri ale  MAI, unde a participat conducerea Ministerului de Interne în persoana ministrului dna. Ana Revenco, Comandantul DTC, dl. Colonel Ștefan Pavlov și conducerea, veterani de război, conducători ai subdiviziunilor MAI și alți oaspeți.

Tedeum-ul de mulţumire a fost oficiat de un sobor de preoţi-militari avându-l în frunte pe PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea din Capitală și Preşedintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, apoi a urmat slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire carabinieri căzuți pe Câmpurile de luptă, pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, le-a mulțumit pentru implicare, curaj, dedicație față de muncă și pentru întreaga activitate profesională pe care o desfășoară în interesul țării și al cetățenilor.

După partea oficială a ceremoniei, carabinierii din subdiviziunile cu destinație specială ale IGC au executat unele exerciții demonstrative, iar Orchestra – Model a prezentat un defile-show în comun cu militarii plutonului independent de comenduire al Unității militare 1002.

PC Arhim. Nicolae (Roșca), Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, a fost decorat cu Medalia „Pentru Cooperare” pentru munca ce o depune în cadrul departamentului, deasemenea și Prot. mitr. Veaceslav Hortolomei, Președintele Sectorului Eparhiei de Cahul și Comrat a fost decorat cu aceiași medalie.

La 12 decembrie 1991 a fost aprobată Legea nr.806-XII cu privire la Trupele de Carabinieri (trupele de interne) ale MAI de către Parlament și semnată ulterior de Președintele Republicii Moldova.

Tot astăzi, prin decret Mitropolitan, Prot. mitr. Serghie Cireș, a primit insigna de preot militar în cadrul Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.