Header image

A treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul

PC părinte arhimandrit Nicolae (Roșca), duhovnicul Mănăstirii Ciuflea a oficiat în primele zile ale Postului mare Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

La sfârşitul Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, părintele arhimandrit Nicolae a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că primul lucru pe care îl învăţăm de la Sfântul Andrei Criteanul este smerenia.

„Cu aceste slujbe din primele zile ale Postului Mare: Pavecernița Mare și Canonul Sf. Andrei Criteanul am început călătoria spirituală către Sfintele Paști, către Învierea Domnului.

Venim în aceste zile la biserică pentru a căpăta puţină trezvie, rugăciune, post, pace şi linişte în sufletele noastre, iar aceste exerciţii spirituale pe care încercăm să le facem nu sunt altceva decât o revenire a noastră la comunicarea bună cu Dumnezeu”, a menționat duhovnicul.

Canonul cel Mare este un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.