Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Duminică, 17 martie, ora 08.45, va fi adusă spre închinare la Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea” din Capitală, Icoana Făcătoare de Minuni – Μaica Domnului „Kasperovska” din reg. Ananiev, Ucraina.
Împreună cu această sfințenie la Mănăstire va fi expus și un chivot cu părticele din moaștele a 20 de sfinți mucenici.
În cadrul ceremoniei de întâmpinare a Icoanei Făcătoare de Minuni – Μaica Domnului „Kasperovska”, va fi săvârșit un Tedeum, după care va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi!!!
* * *
Adresarea prot. mitr Nicolae Iarem, Protopopul circumscripției Ananiev (Episcopia de Balta), cu prilejul sosorii la Chișinău a Icoanei Făcătoare de Minuni – Μaica Domnului „Kasperovska”
* * *
Istoria icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni numită Kasperovska.
La sfârșitul secolului XVI icoana Maicii Domnului „Dulcea sărutare” a fost adusă din Transilvania de către un credincios sârb ce s-a mutat cu traiul în gubernia Herson.
Trecând din tată în fiu, de la părinți la copii, ca o binecuvântare a neamului, această icoană a nimerit și la Iuliania Kasperova, pe la anul 1809, care era moșieră a statului Ivanovka Nouă nu departe de Herson.
În anul 1840, în luna februarie, doamna Kasperova Iuliania s-a rugat mult, o noapte întreagă și deodată a văzut cum icoana care era întunecată de vechime , s-a înnoit, iar chipul Maicii Domnului și chipul Mântuitorului s-au luminat și au rămas astfel până în prezent.
În curând, după multele cazuri de tămăduire și în urma multor minuni cu har ce s-au întâmplat la icoana Maicii Domnului, a fost proslăvit acest chip al Preasfintei Fecioare în poporul credincios, iar Biserica Pravoslavnică a canonizat această icoană, numind-o Kasperovska și declarând-o făcătoare de minuni.
Din toate părțile au început să vină lume multă, necăjiți, bolnavi, îndrăciți și toți cei ce aveau nevoie de ajutorul Ceresc.
În anul 1854, în timpul războiului din Crimeea, icoana Kasperovska a fost adusă în Odessa .
În piața Sobornicească a orașului înconjurat de vrăjmași , se adunară mulțime de popor credincios ce s-a rugat timp de o săptămână în fața chipului făcător de minuni al Maicii Domnului, unde s-a citit și Marele Canon de Pocaință al sfântului Andrei Criteanul. Pe neașteptate, în ziua prăznuirii Acoperamântului Maicii Domnului, pe 1 octombrie 1855, flota dușmanilor a părăsit poziția de asalt a orașului și nepricinuind nici un rău s-a retras.
De atunci s-a stabilit ca în fiecare an, în ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului să se cinstească și icoana Kasperovska. Iar pentru că în ziua prăznuirii icoanei catedrala din Odessa era neîncăpătoare i s-au stabilit alte două zile de prăznuire : în Miercurea Săptămânii Luminate și de sărbătoarea sf. Apostoli Petru și Pavel .
La sfârșitul secolului XIX a fost zidită prima biserică închinată icoanei Maicii Domnului Kasperovska. Acest lăcaș a fost zidit în orașul Ananiev în partea de est. În ziua sfințirii bisericii a fost adusă și o copie a icoanei Kasperovska din Odessa.
După revoluția bolșevică această biserică a fost închisă și transformată în casă de cultură. Podoabele bisericii au fost păstrate de creștini pe la casele lor și astfel icoana a ajuns mai târziu la biserica Sf. Irh. Nicolae din centrul orașului. Dar în anii ’50 ai secolului XX comuniștii au distrus și biserica Sf. Irh. Nicolae; icoana însă, prin minune a fost salvată din mâinile distrugătorilor și a ajuns la catedrala Sf. Alexandru din partea veche a orașului Ananiev, unde se păstrează până azi.
Odată cu dezmembrarea pentru restaurare a catapetesmei (adusă din România în timpul celui de-al 2-lea război mondial) a fost dezmembrat și chiotul icoanei „Dulcea Sărutare” . Atunci s-a descoperit că pe geamul chiotului s-a tipărit de la sine chipul Maicii Domnului Kasperovska de la Ananiev.