Header image

ANUNȚ! Duminică, 23 octombrie 2022, la Mănăstirea Ciuflea vor fi aduse spe închinare: Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevărat) și Icoana Sfântului Ierarh Nicolae Streidas din Sfântul Munte Athos, Grecia

Stimați credincioși ai Bisericii Ortodoxe din Moldova și enoriași ai Mănăstirii „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” Ciuflea din capitală!

Aducem la cunoștință căci, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove și cu purtarea de grijă a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Sfintei Mănăstiri, vor fi aduse spre închinare Duminică, 23 octombrie 2022, Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevărat) de la Mănăstirea Protaton și Icoana Sfântului Ierarh Nicolae Streidas („cu scoica”) de la Mănăstirea Stavronikita, Sfântul Munte Athos, Grecia.

Îndemnăm pe toți cei ce au dorință și dragoste de a se ruga și de a da Slavă Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului,  Sfântului Ierarh Nicolae și tuturor Sfinților, să vină la Sfânta Mănăstire Ciuflea, str. Ciuflea 12.
Întâmpinarea Sfințeniilor va avea loc Duminică, 23 octombrie 2022, ora 08:30.

***

Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevarat) de la Mănăstirea Protaton

 

Lângă Schitul Protaton-ului, care se află în Karyes, acolo aproape, pe moşia Sfintei Mănăstiri Pantocrator, este o vale mare, care are diferite chilii. În una din aceste chilii, închinată Adormirii Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu, locuieşte un ieromonah bătrân şi virtuos împreună cu un ucenic. Deoarece nu era obiceiul ca în fiecare Duminică să se facă priveghere în mai sus-amintitul Schit al Protaton-ului, într-o Sâmbătă seara, voind bătrânul să meargă la o priveghere, îi spune ucenicului său:

 –  Fiule, eu voi merge la priveghere, după obicei, iar tu rămâi la chilie şi citeşte-ţi după putere pravila ta.

Şi astfel a plecat. Dar încă nu se înserase că, iată, bate cineva la usa chiliei. Atunci fratele a mers în grabă şi deschizând uşa, vede un monah străin care, intrând, a rămas în chilie în acea noapte.

La vremea Utreniei sculându-se, au cântat amândoi Slujba. Când au ajuns la Ceea ce eşti mai cinstită, monahul chiliei a cântat numai «Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii…» până la sfârşit, adică obişnuita şi vechea cântare a Sfântului Cosma, făcătorul de canoane.

Însă acel monah străin, făcând un alt început al cântării, a cântat astfel: «Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru». Apoi a cântat şi “Ceea ce eşti mai cinstită…” până la sfârşit.

Icoana Sfântului Ierarh Nicolae Streidas („cu scoica”) de la Stavronikita

Odată, părinții mănăstirii au ieșit la pescuit și, aruncând mreaja în mare, când au tras-o la mal au văzut că în loc de pește, în mreajă se află icoana Sfântului Ierarh Nicolae, având pe frunte o scoică. Când au dezlipit scoica de pe locul unde fusese lipită, a început să curgă sânge, după cum se poate vedea până astăzi, iar pe mal, pe locul unde au ieșit din mare, a izvorât un izvor cu apă dulce.