Header image

Catedrală în cinstea ostașilor: Pe teritoriul Ministerului Apărării se construiește biserica memorială „Ştefan cel Mare”

Catedrala memorială din lemn „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt”, care se construieşte pe teritoriul Ministerului Apărării în memoria ostaşilor căzuţi pentru credinţă şi ţară, prinde contur. Lăcaşul sfânt a fost deja ridicat, iar muncitorii sunt la etapa de acoperire a turlei centrale și a clopotniței. Totuşi, pentru a duce până la capăt construcţia, Mitropolia Moldovei îndeamnă credincioşii să contribuie cu donaţii.

Construcţia bisericii a început încă în luna mai a anului trecut şi este un proiect unic în Moldova. Tot lăcaşul este construit din lemn de pin alb. Responsabilii de şantier spun că urmează etapa de montare a ușilor și ferestrelor.

„Acum noi suntem deja la etapa de montare a tavanului, avem vreo 40 de procente montate. Şi cupola centrală care va fi instalată pe biserică se face acum în atelier. Prima etapă a lucrărilor masive ce ţine de montat, vopsit, acoperiş, montare cupole, vor fi gata la sfârşitul lunii aprilie.”, a relatat Tudor Știrbu, responsabil de lucrări.

După ce vor fi finalizate toate lucrările, urmează să fie amenajat şi un spaţiu verde în jurul catedralei.

„Va fi amenajată o alee de intrare, intrarea va fi separată, dar va fi pentru toţi, atât enoriaşi cât şi militari. Vom amenaja în jurul ei zone verzi, spaţii de recreere, vor fi şi bănci.”, a precizat Tudor Lașcu, şef de direcţie la Ministerul Apărării.

Lângă clopotniţă urmează să fie instalat un portret cu imaginea Sf. Ştefan cel Mare, iar în interior vor fi amplasate icoane cu mai mulţi Sfinți Voievozi. Totodată, slujbele vor fi oficiate de preoţi militari.

„Aici vor fi înălţate rugăciuni pentru toţi ostaşii în termen, pentru toţi cei care îşi duc ascultarea în armata naţională şi în forţele de ordine. Precum şi pentru cei căzuţi la datorie apărând ţara, neamul, poporul şi biserica.”, a menționat Boris Balan, preot militar.

„La slujbe se va pune accent anume pentru cei căzuţi la datorie, pe câmpul de luptă. În rest, slujbele vor fi obişnuite, ca la o catedrală.”

Arhimandritul Nicolae Roşca, care este şi responsabil de construcţia acestei catedrale, îi îndeamnă pe enoriaşi să contribuie la finisarea lăcaşului sfânt.

„Vreau şi noi, fraţi şi surori, să ne unim forţele şi să arătăm că suntem creştini şi să fim cu toţii părtaşi la înălțarea acestui sfânt lăcaş, devenind ctitori.”, a declarat Arhimandrit Nicolae Roșca, parohul bisericii.

Toţi cei care vor şi pot să contribuie cu donaţii pentru construcţia catedralei memoriale o pot face la contul bancar afişat pe ecran.

Lăcaşul sfânt urmează să fie dat în exploatare în 15 iulie, când este sărbătorit Sfântul Binecredincios Voievod Ştefan cel Mare. Proiectul este prevăzut în planul de acţiuni comune privind promovarea educaţiei spirituale a efectivului Armatei Naţionale, semnat în noiembrie 2020 între Ministerul Apărării şi Mitropolia Moldovei.

Sursa: https://www.publika.md/