Header image

Conlucrare efectivă între Ministerele de Forță și Sectoarele Sinodale ale Bisericii Ortodoxe din Moldova

Luni, 1 august, în incinta capelei „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din incinta unității militare 1002 DTC, MAI, din Capitală, a fost oficiat un Parastas pentru colaboratorii Ministerelor de Forță căzuți la datorie și în luptele pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Slujba de pomenire a fost oficiată cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir de către Arhimandritul Nicolae (Roșca), președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI, Protoiereul mitrofor Corneliu Dobrogeanu, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Apărării, Protoiereul mitrofor Gheorghe Gavrilița, preot militar al BIM 1 – Ștefan cel Mare, Protoiereul Vadim Iarovoi, preot militar al unității militare 1002 DTC, MAI și un sobor de preoți de la Mănăstirea cu hramul Sf. M. Mc. Teodor Tiron, Ciuflea.

La sărbătoare au onorat cu prezența Ministrul Afacerilor Interne, Dl Alexandru Jizdan, Viceministrul Afacerilor Interne, comandant al Trupelor de Carabinieri, generalul-maior Ion Țurcan, generalul  de brigadă Ion Corobceanu, generalul de brigadă Victor Gaiciuc, veterani și militari ai Trupelor de Crabinieri, precum și alți oaspeți.

În cadrul festivității, mai mulți veterani au fost menționați cu medalia jubiliară „Trupele de carabineri – 20 de ani” printre care generalul de brigadă Victor Gaiciuc, generalul de brigadă Ion Corobceanu, foști conducatori și colaboratori ai DTC.

Pentru efortul depus la conlucrarea rodnică dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și DTC, MAI,  au fost  la fel menționați cu medalia jubiliară „Trupele de carabineri – 20 de ani”: Arhimandritul Nicolae (Roșca), președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI și secretarul mitropolitan, Protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș.

A urmat depunerea de flori la momunemtul eroilor căzuți la datorie, V. Lavrențov și D. Roman, după care efectivul de carabineri a venit cu o demonstraţie a artei militare cu elemente de luptă „corp la corp”, precum şi cu prezentarea unor aplicaţii specifice de menţinere a ordini publice.

Exemplul de conlucrare efectivă între Ministerele de Forță și Sectoarele Sinodale ale Bisericii Ortodoxe din Moldova ce răspund de aceste direcții, este posibilă datorită eforturilor bilaterale depuse în ultimii ani de către ambele părți.