În perioada 29 aprilie – 5 mai 2018, la invitația Preafericitului Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii și ÎPS Gheorghe, Arhiepiscopul de Wrocław și Szczecin, președinte al Ordinariatului militar ortodox al armatei polone și cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, un grup de preoți militari din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, au efectuat o vizită de lucru în Polonia la invitația preoților din ordinariatul militar polonez.
Din delegația oficială a BOM au făcut parte PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI, Prot. mitr. Corneliu Doborgeanu, președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Apărării, Prot. mitr. Valeriu Gâțu, Prot. mitr. Gheorghe Gavrilița, Prot. mitr. Teodor Spataru, membri ai Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Apărării.
Luni, 30 aprile, delegația BOM a participat la inaugurarea și slujba de sfințire a Complexului misionar-pastoral al Ordinariatului miliatar ortodox.
La ceremonie au fost prezenți generali, ofițeri, colaboratori ai Ministerului polonez al Apărării, atașații militari ai ambasadelor acreditate în Republica Polonă, precum și Excelența Sa, Dl Iurie Bodrug — Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Polonă împreună cu soția.
La începutul serviciului divin PF Părinte Sava, ÎPS Părinte Gheorghe, împreună cu Dl Jan Dziedzic, reprezentat al Statului Major al Armatei Poloneze au tăiat panglica noului sediu al Ordinariatului militar ortodox polon.
În legătură cu aniversarea jubileului de 80 de ani a PF Părinte Sava și 20 de ani de la înscăunarea în scaunul mitropolitan, preoții militari moldoveni au transmis cordiale felicitări din partea ÎPS Mitropolit Vladimir, intonând un mulți ani trăiască în limba română, slavonă și polonă.
Având binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, preoții moldoveni au adus în dar pentru biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul complexului administrativ eclesiastic al ordinariatului, o icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron cu o părticică din sfintele sale moaște, precum și două cruci pentru Sfântul Prestol.
Marți, 1 mai, delegația BOM a vizitat orașul istoric Toruni, un loc cu o mare valoarea arhitecturală și istorică, catedrala orașului târnosită în cinstea Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Ioan Teologul, în care a fost botezat marele savant și astronom Nicolaus Copernic.
În aceiași zi au fost vizitate bisericile ortodoxe în cinstea Sf. Ierarh Nicolae și Sf. Arh. Mihail, ambele biserici executate în lemn, reprezentând exemple de arhitectură eclesiastică ortodoxă.
Miercuri, 2 mai, a fost vizitat Muzeul Katyn, complex istoric ce comemorează un episod dureros al istoriei poloneze, care a avut loc în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial.
În a doua parte a zilei, ÎPS Gheorghe, Arhiepiscop de Wrocław și Szczecin a oferit o recepție în cinstea preoților militari din Republica Moldova.
Joi, 3 mai, delegația preoților militari însoțită cu multă căldură de către Prot. Mitr. Mihail Dudici, colonel al armatei polone și cancelar al ÎPS Arhiepiscop Gheorghe și-a îndreptat pașii spre faimoasa mănăstire cu hramul în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din localitatea Zverki, districtul Bialostok. Aici, preoții militari au fost întâmpinați de către PC Maică stareță Anastasia, Egumena Mănăstirii. A urmat întâmpinarea solemnă a ÎPS Iacob, Episcop de Bialostok și Gdansk, Exarhul locului, a ÎPS Grigorie, Arhiepiscop de Belsk și a PS Andrei, Episcop de Supralsk, Vicar al Mitropoliei de Varșovia.
Înalții ierarhi cărora le-a coliturghisit un sobor impunător de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Prunc și Mucenic Gavriil de Bialostok (din localitatea Zabludov).
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc din or. Cernăuți, Ucraina, în limbile: română, ucraineană, poloneză, slavonă și greacă.
La serviciul divin au participat numeroși pelerini, printre care foarte mulți copii și adolescenți din Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia, Franta, Etc, care au adus cinste și s-au închinat cu multă evlavie la moaștele Sf. Prunc Mucenic Gavriil, ocrotitorul copiilor și adolescenților.
A urmat înconjurul bisericii cu citirea celor patru pericope evanghelice rânduite, iar mai apoi, soborul ierarhilor, preoților și diaconilor însoțiți de poporul binecredincios au oficiat un Tedeum la sfintele moaște ale Sf. Prunc Mucenic Gavriil.
Racla cu sfintele moaște a Sf. Prunc Gavriil a fost purtată pe umeri cu multă cinste și evlavie de către preoții militari moldoveni.
La final, a urmat o agapă creștină oferită de obștea Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului, închinată pomenirii Sf. Prunc Mucenic Gavriil de Bialostok.
În a doua jumătate a zilei de 3 mai, a fost vizitată Catedrala Mitropolitană cu hramul Sf. Irh. Nicolae din Bialostok, unde delegația a fost întâmpinată și condusă de către chelarul Catedralei Prot. Adam Savițchi, care i-a familiarizat pe cei prezenți cu istoria Sfântului Lăcaș.
Intonând imnul pascal „Hristos a Înviat” pelerinii moldoveni și-au îndreptat pașii spre Catedrala „Sf. Duh” din inima orașului Bialostok, unde au fost familiarizați cu crâmpeie din istoria și edificarea acestui important reper al Ortodoxiei polone.
În seara zilei, delegația BOM a fost primită de către PS Andrei, Episcop de Supralsk, Vicar al Mitropoliei de Varșovia și paroh al Catedralei „Sf. Duh” din Bialostok.
A fost săvârșită slujba Parastasului la mormântul vrednicului de pomenire ÎPS Arhiepiscp Miron Hodokowski, de Bialostok și Gdnask, Șeful ordinariatului ortodox al armatei poloneze care a decedat în urma catastrofei aviatice din 2010 de lângă Smolensk, Federeația Rusă. ÎPS Arhiepiscop Miron este înhumat în cripta de sub altarul Catedralei mănăstirești.
În aceiași seară, spre finalul vizitei în pământurile ortodoxe ale Poloniei, a fost vizitată Catedrala ortodoxă cu hramul Sf. Sofia din suburbia orașului Bialostok.
La finalul vizitei în Republica Polonă, PC Părinte Nicolae (Roșca) președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI a menţionat necesitatea cooperării și schimbului de experiență între ambele părți și s-a arătat dispus pe viitor spre o conlucrare rodnică, cu ordinariatul ortodox al armatei poloneze .
Mai jos vă propunem spre vizionare un album foto din arhiva personală a preotului militar Prot. mitr. Gheorghe Gavriliță: