Vineri, 28 aprilie 2017 — Absolvenţii cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale şi-au primit certificatele în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ministerul Apărării.
Diplomele au fost înmânate de șeful Marelui Stat Major, comandant al Armatei Naționale, generalul de brigadă Igor Cutie, care i-a felicitat pe cei 33 de absolvenţi ai cursului apreciind interesul acestora pentru domeniul de apărare și securitate. „Astăzi avem nevoie acută de profesionişti, care să găsească soluţiile cele mai adecvate la noile provocări din mediul de securitate şi cred cu tărie că în cele patru luni de studiu aţi avut posibilitate să analizaţi şi să identificaţi împreună răspunsurile la întrebările care ne preocupă astăzi pe toţi”, a declarat Gheorghe Galbura.
Potrivit locotenent-colonelului (r) Igor Sofronescu, prorector al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” — instituţie care a planificat şi desfăşurat studiile în domeniul securităţii şi apărării naţionale — programul cursului respectiv a cuprins ședințe teoretice în astfel de domenii importante cum ar fi: geopolitică și geostrategie, securitate națională și internațională, sisteme și doctrine politico-militare, drept internațional umanitar, relații civil-militare. De asemenea, participanții la curs au vizitat infrastructura militară.
Sursa a menționat că pe parcursul a 14 săptămâni, activitățile didactice au fost desfășurate de experți din mediul academic naţional şi internaţional, cum ar fi Consorţiul PfP, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și Universitatea „Vasile Goldiș” din România, organizațiile OSCE, ONU și EUBAM. De asemenea, în calitate de lectori au fost reprezentanţi ai instituțiilor de învățământ superior, centrelor de analiză și cercetare,
În acest an, cursul postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale, organizat în perioada 16 ianuarie — 21 aprilie curent, a reunit reprezentanți ai ministerelor Apărării, de Interne, Mediului, precum și cel al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. De asemenea, la instruire au participat specialiști din diverse ONG-uri şi doi slujitori din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova: Arhimandritul Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii ,”Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din Capitală și Prot. mitr. Valeriu Gîțu, paroh al bisericii ,”Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din comuna Dănceni, raionul Ialoveni, ambii fiind notați cu nota zece la susținerea lucrărilor de curs.
De menționat că aceasta este cea de-a patra promoție de absolvenți ai Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale.
cu referire la http://www.army.md/