Header image

Duminica a doua după Cincizecime, și întîia din postul Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel

Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni (Matei 4, 19)

În Duminica a doua după Cincizecime, și întîia din postul Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca) a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoți și diaconi în Catedrala „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din cadrul Complexului-monahal Ciuflea.

După citirea Evangheliei, de la Matei IV, 18-23, despre chemarea la apostolie a primilor ucenici, Preacuviosul Nicolae a rostit un cuvânt de învățătură:

„Evanghelia de astăzi ne spune despre aceea cum Apostolii (Andrei, Iacov și Ioan) fiind chemați de Domnul nostru Iisus Hristos, au lăsat totul și au urmat după El. Ei L-au urmat cu atâta grabă și bucurie pentru că au văzut ceea ce este mai bun. Dumnezeu dă această comoară care sunt credința în Domnul și împărtășirea cu El prin puterea credinței, care noi le căpătăm încă de la botez.

Pentru ce, dar, prețuim atât de puțin această comară, încât o dăm pe nimicuri? Dacă toţi avem o chemare şi o misiune de la Dumnezeu pe pămînt, să vedem ce chemare anume avem fiecare dintre noi şi dacă ne-o împlinim cum trebuie cu adevărat. Cei mai mulţi credincioşi sînteţi căsătoriţi şi aveţi familie şi copii. Vă împliniţi cum se cuvine datoria de creştini ortodocşi şi cea de părinţi? Veniţi regulat în sărbători la biserică? Vă rugaţi acasă cu copiii dumneavoastră? Vă spovediţi regulat în sfintele posturi? Iertaţi pe cei ce v-au supărat? Aveţi smerenie, credinţă tare în Dumnezeu şi răbdare în necazurile vieţii? Vă împliniţi datoria de soţi, născînd copii, aşa cum aţi făgăduit-o la cununie, nu îi ucideţi? Vă creşteţi copiii în frică de Dumnezeu, sau îi lăsaţi de capul lor?

Să folosim acest scump timp al postului pentru nevoință și desăvârșire sufletească, astfel încât să pășim pe Calea cea strâmtă a Împărăției Cerurilor, fiindcă numai această Cale este către Dumnezeu.”