În Duminica a III-a din Post, a Sfintei Cruci (22 martie 2020), Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca) Duhovnicul-administrator al sfintei mănăstiri Ciuflea, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” a Mănăstirii.
Deși ne aflăm în miezul Postului Mare, la slujbă au participat un număr foarte mic de credincioși, din cauza stării de urgență și a regimului de carantină, impus de către autoritățile statului pe fonul infectării a peste 80 de persoane cu coronavirus, pe teritoriul țării noastre.
La Slujbă au fost înălțate rugăciuni speciale pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinului de a se ruga unii pentru alţii.
A treia duminică a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci e cea de la jumătatea postului, deoarece noi înşine trebuie să ne răstignim acestei lumi pentru a putea împlini porunca lui Hristos (Marcu 8, 34). Crucea Sa e cea care dă sens celorlalte cruci şi are putere mântuitoare, aşa cum cununa Sa de spini dă sens tuturor cununilor sfinţilor mucenici.
Înainte de Duminica Sfintei Cruci, Biserica ne îndeamnă la introspecţie. Începând cu această duminică, atenţia se concentrează asupra tainei suferinţei lui Hristos, patimilor şi morţii Sale.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Arhimandritul Nicolae a vorbit despre semnificaţia Sfintei Cruci în Biserica Ortodoxă, precum şi despre rolul duhovnicesc al Crucii în viaţa fiecărui creştin, chemat să urmeze Mântuitorului Hristos pe calea ce duce de la moarte la Înviere.
Evanghelia de astăzi ne cheamă prin cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos să-L urmăm pe El şi să urmăm Crucea Lui: «Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia Crucea şi să-Mi urmeze Mie!». Prin această chemare observăm cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut şi ni-l respectă, după crearea noastră din iubire. Acest dar, al libertăţii, cu greu îl putem înţelege şi stăpâni. (…) Lepădarea de sine este prima semnifcaţie a Crucii. Aşadar, Crucea are şi această semnificaţie de a purta, asemenea Mântuitorului Iisus Hristos, toată povara vieţii“, a subliniat Duhovnicul Mănăstirii.
Textul evangheliei în Duminica a III‑a din post (a Sfintei Cruci)
(Marcu 8, 34‑38; 9, 1)
„Zis‑a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să‑şi ia crucea şi să‑Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să‑şi scape viaţa şi‑o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela şi‑o va mântui. Căci ce‑i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă‑şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri. Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere”.
***
În seara zilei a fost săvârșită Slujba Pasiei – Acatistul Patimilor Mântuitorului, numită în limbajul bisericesc Pasia – de la cuvântul „patimă”, pentru că această rugăciune a Bisericii ne readuce aminte de ultimile zile din viața pământească a Mântuitorului.