Header image

Duminica a XII-a după Cincizecime. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În Duminica a XII-a după Cincizecime, zi în care s-a sărbătorit și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea” a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Duhovnicul-administrator al Sf. Așezământ, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca) dimpreună cu soborul preoțesc.

Ştiut este faptul că Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre sfinţii care adună mulţi credincioşi la sărbătorile sale. Este un sfânt care a excelat prin post şi viaţă aspră, iar oamenii sunt atraşi de vieţuirea acestui mare sfânt.

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul tragic al creştinătăţii în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost omorât de către împăratul Irod. Această zi este una de post, în care ni se cere să postim, pe de o parte ca să nu ne asemănăm cu Irod, care, din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar, pe de altă parte, ca să respectăm modul de viață al lui Ioan.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preacuviosul Părinte Nicolae a rostit în fața credincioșilor un cuvânt de învățătură cu privire la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, dar și despre ce înseamnă adevărata pocaință.

În întreaga lume ortodoxă, inclusiv în țara noastră, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul se bucură de o deosebită cinstire printre creștini, ca mărturie stând şi răspândirea mare a acestui nume printre credincioșii drept-slăvitori.

Cu acest prilej, în predica de astăzi s-a și menționat că fiecare dintre credincioşi trebuie să ştie că are în Înaintemergătorul Domnului un mare mijlocitor în faţa Dreptului Judecător, căruia trebuie să ne rugăm cu multă dragoste şi încredere.