Header image

Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, la Mănăstirea Ciuflea

În Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, 10 septembrie 2023, la Mănăstirea Ciuflea, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie duminicală a fost săvârșită de către duhovnicul-administrator al Sfântului Așezământ, Preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae (Roșca), împreună cu soborul preoțesc.

La momentul rânduit, arhimandritul Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură pe baza citirilor scripturistice ale duminicii de astăzi.

Evanghelia de astăzi este o parabolă care urmează și o dezvoltă pe cea din duminica trecută, pentru că și aici, în cazul nunții Fiului lui Dumnezeu cu creația Sa, ca și în parabola viei sau a Bisericii, avem o discuție despre cei care vin și despre cei care nu au timp de Împărăția lui Dumnezeu.

Aceasta întucât casa nunții este considerată Biserica. De asemenea, cel chemat trebuie să-și pregătească haina pentru nuntă și să nu rămână și după primirea sa în Biserică în haina cea veche a omului trupesc. Nu poate să se facă părtaș nunții celei cerești și cinei celei duhovnicești, numai acela care strălucește de lumina harului Duhului Sfânt, a subliniat Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Ghețiu.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba unui te-deum în care s-a cerut mijlocirea și ocrotirea Dumnezeului Ceresc.

A urmat miruirea credincioșilor, iar, mai apoi conform tradiției toţi cei prezenţi în biserică s-au închinat la chivotele cu sfinte moaşte păstrate cu multă evlavie de obștea Mănăstirii Ciuflea.