Header image

Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh

De sărbătoarea Rusaliilor în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, Mănăstirea Ciuflea s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a cinsti primirea Mângâietorului și întemeierea văzută a Bisericii.

Biserica Ortodoxă cinsteşte persoana Sfântului Duh în Duminica Cincizecimii şi a doua zi după ea, la sărbătoarea Sfintei Treimi (numită şi Lunea Sfântului Duh). Astăzi, 19 iunie, ne aflăm în Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor – numită în popor şi Duminica Mare. Aceasta este sărbătoarea anuală a Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Faptele Apostolilor (2, 1-4) mărturisesc despre acest eveniment foarte important din viaţa Bisericii.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Mănăstirii de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost oficiată Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia, Arhimandritul Nicolae dimpreună cu preoții slujitori a citit în genunchi din fața Altarului, rugăciunile speciale rânduite pentru această zi de sărbătoare.

Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte, şi te sălăşluieşte întru noi!