Header image

Episcopul Nicolae a slujit în Duminica I după Pogorârea Sfântului Duh (a Tuturor Sfinților), la catedrala eparhială din or. Comrat

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Anatolie, arhiepiscop de Cahul și Comrat, episcopul-vicar, Preasfințitul Nicolae, episcop de Ceadîr-Lunga a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în duminica I după Pogorârea Sfântului Duh (a Tuturor Sfinților), la catedrala eparhială  „Sf. Ioan Botezătorul” din Comrat.

Ierarhului i-au coliturghisit soborul de slujitori iar răspunsurile liturgice au fost date de corul arhieresc al eparhiei de Cahul și Comrat.

Ierarhul a vorbit celor prezenți despre sărbătoarea de azi în care facem pomenirea Tuturor Sfinților celor de pretutindeni, din toată lumea, de la Miazănoapte la Miazăzi: Duminica aceasta este rânduită să amintească pe toți sfinții cunoscuți și necunoscuți, câți au existat în istorie. Sfânta Biserică ne pune înainte, cu acest prilej, un text din Sfânta Evanghelie după Matei, care vorbește despre datoria de a ne mărturisi credința, așa cum sfinții, mai ales martirii și mărturisitorii, au murit pentru această mărturisire, iar ceilalți s-au sfințit trăind adevărurile de credință din tot sufletul, din tot cugetul, în smerenie, în dragoste, în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor.

***

De mâine, 1 iulie 2024, începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel care va ține până pe 12 iulie 2024.

Spre deosebire de celelalte posturi, în special de cel al Paştelui, Postul Sfinţilor Apostoli este mai puţin aspru. Rânduielile şi Învăţătura din Ceaslovul Mare ne arată cum trebuie să ţinem acest post. Astfel, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume, gătite fără untdelemn, iar marţi şi joi se poate consuma untdelemn şi vin. Sâmbăta şi duminica se poate mânca peşte. Dacă în acest răstimp cade o sărbătoare mai mare în zilele de miercuri şi vineri se dă dezlegare la untdelemn şi vin, iar în zilele de luni, marţi şi joi se dezleagă la peşte. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (7 iulie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea.

Vă dorim un post binecuvântat cu fapte bune și cu mult folos duhovnicesc!