Header image

Episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga a participat la hirotonia Preacuviosului arhimandrit Patrocl (Porombac) în treapta de episcop de Dondușeni

La data de 21 aprilie 2024Duminica a V-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a condus Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia Preacuviosului arhimandrit Patrocl (Porombac) în treapta de episcop de Dondușeni, vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni.

La sosirea în catedrala ”Nașterea Domnului”, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova s-a închinat în fața sfintei icoane a Maicii Domnului de la Hârbovăț – Ocrotitoarea Moldovei.

Înaltpreasfinției Sale au coliturghisit: ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul și Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineț și Briceni, episcopii-vicari: PS Ioan al Sorocii, PS Siluan de Orhei, PS Filaret de Căpriana, PS Nicolae de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat, stareți de mănăstiri, protopopi şi alţi slujitori.

Cântările liturgice au fost interpretate de corul mixt al catedralei mitropolitane, condus de doamna regent Angela Angheni.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova l-a povățuit părintește pe noul episcop, PS Patrocl în slujirea sa și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, episcopul hirotonit a acordat credincioșilor prima binecuvântare arhierească.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenţi rostire predicatorială, felicitând clerul şi credincioșii cu prilejul sărbătorii duminicale.

Cuvântul Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir la înmânarea toiagului arhieresc Preasfințitului Patrocl, episcop de Dondușeni, vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni.

🎥 Transmisiune în direct pe facebook: Hirotonia întru episcop de Dondușeni, a preacuviosului arhimandrit Patrocl (Porombac).

🎥 Transmisiune în direct pe youtube: Hirotonia întru episcop de Dondușeni, a preacuviosului arhimandrit Patrocl (Porombac).

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/