În urma numeroaselor solicitări din partea credincioșilor, Icoana Μaica Domnului „Odighitria” din Baital („Одигитрия” Байтальская) a fost adusă sâmbătă, 13 aprile 2019, la Mănăstirea Ciuflea.
Anul trecut pe când această Icoană era expusă spre închinare la Mănăstirea Ciuflea, în seara zilei de 15 ianuarie 2018 a început să izvorască mir.
Icoana Maicii Domnului, numită „Odighitria” din Baital („Одигитрия” Байтальская) este o icoană făcătoare de minuni descoperită în anul 2005 în biserica din satul Baital, regiunea Odesa, Ucraina.
De mai mulți ani, parohul bisericii din Baital a început a aduna mărturii despre această Icoană, pentru că mulți creștini veneau cu mulțumire și recunoștință înaintea Sfintei Icoane, întrucât rugăciunile lor au fost auzite. Unele femei, care de mulți ani nu puteau avea copii, după ce s-au rugat înaintea acestei Icoane, au născut… Alții mărturiseau că li s-au hotărât diferite probleme din viața personală, precum și cele legate de locul de trai și de muncă, etc…
Creștinii dornici de a se închina la această mare sfințenie a Ortodoxiei, au venit în număr mare sâmbătă seara la poarta Mănăstirii pentru a aduce prinos de rugăciune înaintea acestei Icoane a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
În cadrul ceremoniei de întâmpinare a Icoanei Făcătoare de Minuni – Μaica Domnului „Odighitria” din Baital („Одигитрия” Байтальская) , PC Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii împreună cu soborul de preoți și diaconi au săvârșit un Tedeum, după care a fost oficiată Slujba Privegherii.
Icoana se va afla la Mănăstirea Ciuflea doar o săptămână, până pe 20.04.2018.
* * *
În Duminica a V-a din Postul Mare, Duminică închinată Sfintei Cuvioasei Maria Egipteanca, la Catedrala „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron”, din cadrul Complexului monahal Ciuflea, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preacuviosiul Părinte Arhimandrit Nicolae, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Gheţiu.
În cuvântul rostit, Arhim. Nicolae le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfintei Maria Egipteanca, cea care este pentru creștini un model de întoarcere de la moarte la viața duhovnicească, prin pocăință sinceră și asceză continuă. Deasemenea, Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea a îndemnat la mărturisirea păcatelor și îndreptarea vieții în scopul înduhovnicirii și apropierii de Dumnezeu.
Sfânta Maria Egipteanca a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul celui de-al V-lea. Viaţa sa, una dintre cele mai cunoscute istorii ascetice din toate timpurile, a fost scrisă de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
Biserica oferă prin Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca o icoană a pocăinţei şi a sfinţeniei şi ne îndeamnă ca în timpul ce a mai rămas până la slăvita şi marea sărbătoare a Învierii Domnului să ne pocăim, să dorim mult să contribuim la învierea din păcate a sufletului nostru şi să simţim bucuria întâlnirii noastre cu Hristos Cel Înviat.