În Duminica Triumfului Ortodoxiei, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca) a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Mănăstirii Sf. M. Mc. Teodor Tiron, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum și numeroşi pelerini, care au venit să celebreze împreună acest frumos şi important eveniment duhovnicesc.
Înainte de începerea dumnezeieștii slujbe, la poarta Mănăstirii, soborul de preoți împreună cu toată suflarea drept-măritoare a întâmpinat Icoana Făcătoare de Minuni – Μaica Domnului „Kasperovska” din reg. Ananiev, Ucraina și un chivot cu părticele din moaștele a 20 de sfinți mucenici.
În cadrul procesiunii de întâmpinare a Icoanei Făcătoare de Minuni – Μaica Domnului „Kasperovska”, a fost săvârșit un Tedeum, după care sa dat binecuvântarea pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
La Liturghie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 1, versetele de la 43 la 51 .
Modul în care Biserica a ales pentru noi astăzi citirile din Apostol şi Evanghelie ne arată semnificaţia profundă a dreptei credinţe. Apostolul, ales din capitolul al XI-lea al Epistolei Sfântului Pavel către Evrei, ne arată că, de fapt, credinţa este darul de-a vedea pe Cel nevăzut. Credinţa este o anticipare a împărăţiei cerurilor, o pregustare a ei. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne spune că ea este o dovadă a celor nevăzute şi o arvună a celor făgăduite, sau încredinţarea celor nădăjduite, adică o vedere anticipată a lui Dumnezeu în împărăţia cerurilor şi o confirmare a darurilor nevăzute pe care Dumnezeu ni le dăruieşte pentru mântuirea noastră.
Tot în această zi, Duhovnicul Mănăstirii a citit Canonul din Duminica Triumfului Ortodoxiei, după care, s-a adresat către adunarea binecredincioasă cu un cuvânt de felicitare și învățătură, vorbind celor prezenți despre importanța istorică, dar mai ales duhovnicească a acestei zile, în care toată suflarea Ortodoxă se roagă pentru revenirea în Biserica Dreptmăritoare a tuturor celor care s-au desprins de ea.
Totodată, Duminica Triumfului Ortodoxiei este și sărbătoarea biruinței iconodulilor asupra iconoclaştilor prin decizia Sinodului VII Ecumenic din anul 787, consfinţită de Sinodul de la 843. Drept urmare, slujba de prăznuire pomeneşte restaurarea cinstirii icoanelor în tipicul Bisericii, dar şi în viaţa particulară a creştinilor.
Credincioşii de toate vârstele, veniţi în număr mare la slujbă, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine – Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos şi au ascultat cu evlavie predica rostită de Duhovnicul mănăstirii – Preacuviosul Arhimandrit Nicolae.