Header image

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a slujit la hramul Sfintei Mănăstiri Ciuflea

Marți, 2 martie, de ziua hramului Sfintei Mănăstiri Ciuflea – Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica istorică a acestui așezământ monahal.

Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova i-au coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea și un sobor de preoți militari din cadrul Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Gheţiu.

La serviciul divin au participat: Ministrul Apărării, Dl Victor Gaiciuc, Ministrul Afacerilor Interne, Dl Pavel Voicu și Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Dl Alexandru Esaulenco, precum și un grup de veterani ai războiului din Transnistria și rude ale celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.

Înainte de Sfânta Liturghie a fost oficiată o Litie morțească, pentru odihna și iertarea păcatelor celor care au luptat jertfelnic pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, căzuţi pe câmpul de luptă. Astăzi se împlinesc douăzeci și nouă de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru, care a răpit zeci de vieţi şi a lăsat o rană adâncă în trupul ţării.

La raportul PC Arhim. Nicolae, în zi de hram, mai mulți slujitori ai Mănăstirii au fost decorați cu distincții bisericești.

După Sfânta Liturghie a urmat un Tedeum de mulțumire, iar mai apoi Mitropolitul Vladimir s-a adresat către adunarea drept-măritoare cu un cuvânt arhipăstoresc, vorbind celor prezenți despre Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, ocrotitorul Sfintei Mănăstiri Ciuflea, dar și importanța comemorării bravilor eroi ai Patriei, păstrând vie memoria și exemplul lor de bărbăţie, curaj şi credinţă.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md