Header image

Înaltpreasfinţitul Mitropolitul Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a condus slujba de hirotonie întru episcop a arhimandritului Nicolae (Roşca)

La data de 7 aprilie 2024, Duminica a III-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, ziua praznicului Bunei Vestiri a Preasfintei Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu şi pururea Fecioara Maria, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. 

La sosirea în catedrala mitropolitană, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova s-a închinat în fața sfintei icoane a Maicii Domnului de la Hârbovăț – Ocrotitoarea Moldovei. 

În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia arhimandritului Nicolae (Roşca) în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat. 

Înaltpreasfinției Sale au coliturghisit: ÎPS Vichentie, mitropolit de Taşkent şi Uzbekistan, conducător al Districtului mitropolitan al Asiei Mijlocii, ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul și Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineț și Briceni, Episcopii Vicari: PS Ioan, episcop de Soroca, PS Siluan, episcop de Orhei, PS Filaret, episcop de Căpriana, stareți de mănăstiri, protopopi şi alţi slujitori. 

Cântările liturgice au fost interpretate de corul mixt al catedralei mitropolitane, condus de doamna regent Angela Angheni. 

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova l-a povăţuit părinteşte pe episcopul Nicolae în slujirea sa și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, noul episcop hirotonit a acordat credincioșilor prima binecuvântare arhierească după care Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenţi rostire predicatorială, felicitând clerul şi credincioșii cu prilejul praznicului. 

Cuvântul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, la înmânarea toiagului arhieresc Preasfințitului Nicolae, episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat.

🎥 Transmisiune în direct pe facebook: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat hirotonia întru episcop a arhimandritului Nicolae (Roşca).

🎥 Transmisiune în direct pe youtube: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat hirotonia întru episcop a arhimandritului Nicolae (Roşca).

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md