Header image

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită la Sfânta Mănăstire Ciuflea

Miercuri, 4 decembrie 2019, Biserica Ortodoxă celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, praznic împărătesc din anul bisericesc, închinat Preasfintei Năsăcătoare de Dumnezeu.

Sărbătoarea a început cu Slujba Privegherii, săvârșită în seara zilei de marți, 3 decembrie.

A doua zi, credincioșii veniți în număr foarte mare, s-au putut bucura de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată, cu acest prilej, de către Arhimandritul Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-au făcut cereri speciale şi rugăciuni pentru pacea întregii lumi și de mulțumire.

În cuvântul de învătătură adresat celor prezenţi, Arhimandritul Nicolae a vorbit despre istoria praznicului de astăzi şi despre cinstea deosebită de care s-a învrednicit Maica Domnului, ocrotitoarea şi rugătoarea neîncetată a noastră către Dumnezeu.

Maica Domnului are nouă zile de pomenire, dintre care cinci sunt înscrise cu roșu în calendar.

Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului (numită în popor şi Vovidenia) aminteşte faptul aducerii cu evlavie, în biserica Legii vechi, adică în templul din Ierusalim, a copilei de trei ani, care avea să fie Maica Domnului nostru Iisus Hristos; întâi, pentru că acest fapt, atunci când s-a petrecut, s-a împlinit într-un chip minunat şi, al doilea, el cerea o pregătire pentru taina nașterii cu trup omenesc a Fiului lui Dumnezeu, care avea să se săvârșească prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu.

Când a intrat în templu, Maica Domnului a intrat într-o clădire simbol, prefigurare a tainei Întrupării și a tainei Bisericii ca trup tainic al lui Hristos. De aceea, ea este numită „biserică sfințită și rai cuvântător”. Cea care urma să fie biserică sfințită sau templu sfințit a stat 12 ani la templu și s-a sfințit.

Intrarea în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este o sărbătoare care face ca strălucirea duhovnicească de taină a Postului Nașterii Domnului, în care ne aflăm, să sporească în intensitate în sufletele credincioșilor și ne amintește că trebuie să ne pregătim pentru a primi pe Hristos în inimile noastre.

***

La final Părintele Arhimandrit a anunțat credincioșii despre posibilitatea de a transmite un pomelnic, cu prilejul organizării Pelerinajului către Țara Sfântă, în perioada 11-18 decembrie curent. Doritorii de a transmite pomelnic sunt rugați să se apropie la pangarul Mănăstirii, până la data de 10 decembrie.