Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir a condus rânduiala ipopsifierii arhim. Nicolae (Roşca), în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat

În seara zilei de sâmbătă 6 aprilie 2024, ajunul Duminicii a III-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci şi a praznicului Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârşit slujba Privegherii în catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău, după care a oficiat rânduiala ipopsifierii (chemarea la arhierie) a arhimandritului Nicolae (Roşca), în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat. 

Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni: ÎPS Vichentie, mitropolit de Taşkent şi Uzbekistan, conducător al Districtului mitropolitan al Asiei Mijlocii,  ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul și Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineț și Briceni, PS Ioan, episcop al Sorocii, vicar mitropolitan, PS Siluan, episcop al Orheiului, vicar mitropolitan şi PS Filaret, episcop de Căpriana, vicar mitropolitan. 

Rânduiala ipopsifierii a avut loc în conformitate cu decizia Sfântului Sinod din 12 martie 2024 (condica nr. 17). 

Preacuviosul arhimandrit Nicolae (Roşca), ales episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat a adresat Cuvântul traditional al ipopsifiului, Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova și celorlalți ierarhi, care au participat la ipopsifiere. 

Duminică, 7 aprilie, începând cu ora 8:15, în catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir împreună cu arhiereii Bisericii Ortodoxe din Moldova, în cadrul Sfintei Liturghii, va hirotoni în treapta de arhiereu „cea mai mare demnitate dată de Hristos” (Matei 28, 18-20; Marcu 3, 14-16; Luca 10) pe Preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae (Roșca), duhovnicul-administrator al Mănăstirii ”Sf. m. Mc. teodor Tiron” Ciuflea, cu titlul „episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat”.

🎥 Transmisiune în direct pe facebook: Rânduiala ipopsifierii arhim. Nicolae (Roşca), în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat.

🎥 Transmisiune în direct pe youtube: Rânduiala ipopsifierii arhim. Nicolae (Roşca), în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/