Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir, a târnosit biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din cadrul Penitenciarului nr. 10 – Goian

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a târnosit luni, 6 februarie 2023, biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cadrul Penitenciarului nr. 10 – Goian.

Înaltpreasfinției Sale i-au coliturghisit: PC arhimandrit Nicolae (Roșca), duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, prot. Nicolae Andrieș, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituțiile Penitenciare, prot. mitr. Teodor Spataru, preot responsabil al acestei instituții și un sobor de slujitori.

Evenimentul eclesial a demarat cu slujba de sfințire a noului prestol și toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire

La evenimentul duhovnicesc au participat colaboratori ai ANP printre care: dl. Anatolie Falca, director și comisar-șef de justiție; dna Liuba Jignea-Suveica, director-adjunct și comisar de justiție; dna Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului dar și deținuți din custodia instituției.

După Sfânta Liturghie, părintele Teodor a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru Serviciul Divin și binecuvântările de astăzi dar și tuturor celor care au contribuit la amenajarea bisericii de pe teritoriul penitenciarului gazdă, sperând ca prin această frumoasă biserică, mulți din cei ce își ispășesc pedeapsa aici, se vor îndrepta și vor duce o viață în fapte bune.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Vladimir a mulțumit colaboratorilor ANP dar și preoților pentru bunăvoință, deschidere și promovarea valorilor creștine în mediul penitenciar, menționând despre importanța rugăciunii, dar și despre valoarea bisericii, unde persoanele deţinute au posibilitatea să se roage pentru iertare de păcate.

Sfințirea unei biserici constituie una din cele mai emoţionante evenimente religioase, această oficiere este cea mai impresionantă şi plină de semnificaţii, agonisind clipe cereşti în sufletele participanţilor.

Reeducarea şi resocializarea persoanelor din detenţie este scopul primordial al colaborării ANP cu Biserica Ortodoxă din Moldova, iar educarea prin religie constituie puntea prin care se poate atinge.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/