Marți, 7 mai 2019, în Sala de Conferințe a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului „Zugravul care a stat la sfat cu îngerii”.
Lucrarea este elaborată de Adelaida Chiroșca și prezintă un studiu consacrat pictorului schimonah Irineu Protcenco precum și cele mai impresionante lucrări ale acestuia. Cartea a fost recomandată spre editare de Consiliul Științific al Muzeului Național de istorie a Moldovei în ședința din 5 decembrie 2018.
Elaborarea studiului despre viața și creația zugravului Irineu Protcenco a fost determinată de mai multe împrejurări, un argument de bază fiind faptul că la Chișinău despre pictorul basarabean, care a lăsat în urma sa numeroase imagini în ulei și frescă, aproape că nu se știe.
Irineu Protcenco a fost un mare pictor de icoane. Operele lui împodobesc şi până astăzi multe schituri şi biserici din România și Republica Moldova. Printre ele menţionăm Schitul Icoanei din Bucureşti, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea Crasna, Mănăstirea Samurcăşeşti, bisericile din Grinţieş, Pipirig, Slatina, Mănăstirea Ciuflea din Chișinău ş.a.
La eveniment au fost prezenţi slujitori ai Bisericii, cercetători şi oameni de artă, printre care Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea din Capitală, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Starețul Mănăstirii Sireți, PC Arhim. Porfirie (Dobre), Președintele Sectorului Sinodal Arhitectură și Pictură Bisericească, Prot. mitr. Manole Brihuneț, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, Prot. mitr. Octavian Moșin, cercetătorul Doctor, conferențiar Nicolae Fuștei, Istoricul și bizantinologul Emil Dragnev și alții.
Cu un mesaj de salut către cei prezenţi, dar şi cu sincere felicitări în adresa cercetătoarei Adelaida Chiroşca, a venit și Arhimandritul Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea:
„În cartea ctitorilor bisericii Sf. Teodor Tiron Ciufli pentru anul 1933, am găsit următoare însemnare:
Ion Protcenco, ctitor, ostenitor, maestru și lucrător care a muncit toată vara și toamna anului 1933 pentru înoirea și înfrumusețarea bisericii cu ocazia jubileului de 75 ani de la zidirea și sfințirea bisericii 6 iulie 1858 – 6 iulie 1933 (s-a înscis conform procesului verbal al Consiliului Parohial nr. 1 din 9 ianuarie 1934).
La rândul său, pentru munca enormă depusă la elaborarea lucrării „Zugravul care a stat la sfat cu îngerii” închinată vrednicului de pomenire pictor bisericesc Ion (Irineu) Protcenco, doamna Adelaida Chiroșca a fost înscrisă în cartea ctitorilor Mănăstirii Ciuflea”, a spus Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea.
Spre finalul evenimentului, a fost rostită o ectenie morțească pentru robul lui Dumnezeu, schimonahul Irineu Protcenco, după care preoții împreună cu toți cei prezenți au intonat în unison cântarea Veșnica pomenire.
A consemnat Pr. Mihail Bortă