Header image

Liturghie Arhierească cu ocazia aducerii a trei Icoane făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Ciuflea

În Duminica a XIX-a după pogorârea Sfântului Duh, 23 octombrie 2022, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit VLADIMIR, al Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul şi Comrat a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sf. M. Muc. Teodor Tiron” Ciuflea, eveniment prilejuit de aducerea a trei Icoane făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos, Grecia.

Recent, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Sfintei Mănăstiri a oficiat un Pelerinaj în Sfântul Munte Athos de unde, cu evlavie și bucurie mare au revenit în Moldova cu trei Icoane de o însemnătate mare pentru Biserica Ortodoxă:  Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevărat) de la Mănăstirea Protaton, Icoana Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea Iviron și Icoana Sfântului Ierarh Nicolae Streidas („cu scoica”) de la Mănăstirea Stavronikita, Sfântul Munte Athos, Grecia.

Întâmpinarea Sințeniilor a avut loc la ora 08:30 la poarta mănăstirii unde cu bucurie erau așteptate de către Obștea monahală și enoriașii Sfintei Mănăstiri

La Sfânta Liturghie, alături de ÎPS Anatolie au coliturghisit: PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai mănăstirii.

PC Arhimandrit Nicolae a mulțumit Înaltpreasfințitului Anatolie pentru slujba oficiată și dragostea cu care vine mereu la acest Sfânt așezământ din inima Capitalei și că mereu ușile mănăstirii vor fi deschise pentru primirea călduroasă a oricărui creștin.

După Sfânta Liturghie, numeroși credincioși având binecuvântare de la duhovnic, s-au învrednicit de a primi Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie.

***

Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevarat) de la Mănăstirea Protaton

Lângă Schitul Protaton-ului, care se află în Karyes, acolo aproape, pe moşia Sfintei Mănăstiri Pantocrator, este o vale mare, care are diferite chilii. În una din aceste chilii, închinată Adormirii Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu, locuieşte un ieromonah bătrân şi virtuos împreună cu un ucenic. Deoarece nu era obiceiul ca în fiecare Duminică să se facă priveghere în mai sus-amintitul Schit al Protaton-ului, într-o Sâmbătă seara, voind bătrânul să meargă la o priveghere, îi spune ucenicului său:

 –  Fiule, eu voi merge la priveghere, după obicei, iar tu rămâi la chilie şi citeşte-ţi după putere pravila ta.

Şi astfel a plecat. Dar încă nu se înserase că, iată, bate cineva la usa chiliei. Atunci fratele a mers în grabă şi deschizând uşa, vede un monah străin care, intrând, a rămas în chilie în acea noapte.

La vremea Utreniei sculându-se, au cântat amândoi Slujba. Când au ajuns la Ceea ce eşti mai cinstită, monahul chiliei a cântat numai «Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii…» până la sfârşit, adică obişnuita şi vechea cântare a Sfântului Cosma, făcătorul de canoane.

Însă acel monah străin, făcând un alt început al cântării, a cântat astfel: «Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru». Apoi a cântat şi “Ceea ce eşti mai cinstită…” până la sfârşit.

Icoana Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea Iviron

Maica Domnului s-a arătat în vis unui călugăr evlavios al Mănăstirii Iviron, Cuviosul Gavriil (12 iulie), zicându-i să meargă pe apă după icoana sa. Mergând la țărm, Gavriil a pășit pe valurile mării ca pe uscat, învrednicindu-se să ia cu mâinile sale această icoană grea și de mari dimensiuni, pe care a așezat-o în biserica mănăstirii.

Icoana Sfântului Ierarh Nicolae Streidas („cu scoica”) de la Stavronikita

Odată, părinții mănăstirii au ieșit la pescuit și, aruncând mreaja în mare, când au tras-o la mal au văzut că în loc de pește, în mreajă se află icoana Sfântului Ierarh Nicolae, având pe frunte o scoică. Când au dezlipit scoica de pe locul unde fusese lipită, a început să curgă sânge, după cum se poate vedea până astăzi, iar pe mal, pe locul unde au ieșit din mare, a izvorât un izvor cu apă dulce.