Header image

Mănăstirea Ciuflea are nevoie de ajutor

Catedrala centrală a Mănăstirii ”Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron”, cunoscută ca ”Mănăstirea Ciuflea”, se află în proces de restaurare a picturilor interioare de aproape un an. Picturile se extind pe o suprafață de 1.650 de metri pătrați, iar până acum au fost restaurate IMAGINI DE PE DOAR 150 DE METRI PĂTRAȚI. Pentru a duce proiectul la bun sfârșit, reprezentanții lăcașului au nevoie de ajutor. Astăzi, o comisie specială a efectuat o vizită pentru a evalua starea picturilor și a decide asupra continuării lucrărilor.

Ultimele lucrări de restaurare a picturilor din Catedrala centrală a Mănăstirii Ciuflea au fost efectuate în 1996. De atunci, din cauza ploilor și igrasiei, picturile s-au deteriorat.

„Este un lucru migălos, un lucru costisitor, un lucru care durează și, adeseori nu este cazul de salvat tot, ci lucrurile care sunt de preț, adică chipurile sfinților, chipurile Mântuitorului, chipul Maicii Domnului”.

Ulterior, reprezentanții Mănăstirii le-au arătat specialiștilor starea picturilor, care au fost restaurate în 1993.Pictarea interioară a bisericii a început cu aproximativ șapte luni în urmă. Până acum, au fost restaurate picturile din altar și urmează cele din interiorul bisericii, printre care “Schimbarea la Față”, “Intrarea în Ierusalim” și “Cei patru evangheliști”.

La restaurarea lucrărilor din interiorul altarului au muncit cinci pictori, în frunte cu Nicolae Malancuș.”Ne-a rămas, parțial, decorul și careva accente care țin de niște nuanțe la icoană. S-a executat pictura așa cum o vedeți și în spațiul bisericii, am ținut de același stil academic, adică stilul realist. Este pictură în ulei. Starea era aproximativ cam asta, sau poate chiar mai deplorabilă, că nu degeaba s-a și convenit să începem de acolo”.

Arhimandritul Nicolae Roșca îi îndeamnă pe oamenii de bună-credință să ofere ajutor pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a picturilor.
„Credem, nădăjduim și contăm pe buna înțelegere, pe mărinimia și dragostea față de acest sfânt lăcaș al tuturor care au avut, într-un fel sau altul tangențe și credem că așa mână de la mână, toâi împreună, cum am făcut-o dintodeauna, vom aduce la bun sfârșit și aceste lucrări care sunt strict necesare”.

Catedrala Mănăstirii Ciuflea a fost construită în perioada 1854-1858.

Sursa: NTV Moldova