Header image

Naşterea Cinstitului Slăvitului Prooroc Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan

Glasul 4

Proorocule şi Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celeia ce te-a născut şi amuţirea părintelui tău s-a dezlegat, întru slăvită şi cinstită naşterea ta şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduieşte. (Troparul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul)

De prăznuirea Naştereii Cinstitului Slăvitului Prooroc Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, la Mănăstirea Ciuflea a fost oficiată cu acest prilej Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Duhovnicul-administrator al Sf. Așezământ, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca) dimpreună cu soborul preoțesc.

Sfântul Ioan Botezătorul este mărturisit de Hristos mai mare decât toţi cei născuţi din femei, şi mai mult de prooroc, care a săltat în pântecele maicii sale, şi a propovăduit oamenilor venirea Mântuitorului nostru, şi a mers mai înainte la iad, ca să binevestească învierea. Acesta a fost fecior al lui Zaharia, arhiereul şi al Elisabetei, cea stearpă, fiind născut din făgăduinţă. Acesta a dezlegat tăcerea tatălui sau, când s-a născut, şi a umplut toată lumea de bucurie. Drept aceea şi îngerii astăzi se bucură cu oamenii, şi toată lumea este plină de bucurie şi de veselie. Şi se face soborul lui în sfânta sa casă de rugăciune, ce este în Forachia.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preacuviosul Părinte Nicolae a rostit în fața credincioșilor un cuvânt de învățătură cu privire la Naşterea Cinstitului Slăvitului Prooroc Ioan, dar și despre ce înseamnă adevărata pocaință.

În întreaga lume ortodoxă, inclusiv în țara noastră, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul se bucură de o deosebită cinstire printre creștini, ca mărturie stând şi răspândirea mare a acestui nume printre credincioșii drept-slăvitori.

Cu acest prilej, în predica de astăzi s-a și menționat că fiecare dintre credincioşi trebuie să ştie că are în Înaintemergătorul Domnului un mare mijlocitor în faţa Dreptului Judecător, căruia trebuie să ne rugăm cu multă dragoste şi încredere.