Header image

O biserică-memorial cu hramul în cinstea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt va fi edificată la Ministerul Apărării

Miercuri, 5 mai, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove a oficiat slujba de sfințire a locului pentru zidirea unui lăcaş sfânt pe teritoriul Ministerului Apărării și instalarea unei sfinte cruci pe locul unde va fi înălţat altarul viitoarei biserici.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au înălțat rugăciuni: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, Prot. mitr. Zosima Toia, protopop al sectorului III, Chişinău și un sobor de preoți militari.

La eveniment a participat conducerea de vârf al Ministerului Apărării: Ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc, împreună cu şeful Marelui Stat Major, general de brigadă Igor Gorgan, şi militari din corpul de comandă al Armatei Naţionale.

Biserica — memorial din lemn va avea hramul „Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” şi va cinsti memoria ostaşilor căzuţi pentru credinţă şi ţară.

În cuvântul rostit, Mitropolitul a subliniat că biserica ce urmează a fi înălțată este a iubitoarei de Hristos oaste a Moldovei. Or, dacă armata este iubitoare de Hristos trebuie să aibă şi lăcaşuri de cult în care se aduce cinstire Preasfintei Treimi, Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor.

Ministrul Apărării Victor Gaiciuc a menţionat că lăcaşul sfânt vine să completeze şirul bisericilor şi paracliselor aflate pe teritoriile mai multor unităţi ale Armatei Naţionale. „Consider că asistenţa religioasă în Armata Naţională contribuie la educaţia patriotică a tuturor categoriilor de militari, iar edificarea acestei biserici este importantă în special pentru militarii şi angajaţii civili care activează în cadrul Ministerului Apărării, Marelui Stat Major şi garnizoana Chişinău, deoarece vor avea posibilitatea să participe la serviciile divine sau să se roage de sărbătorile religioase şi nu numai”.

De notat că proiectul de construcţie a bisericii-memorial este prevăzut în planul de acţiuni comune, privind promovarea educaţiei spirituale şi asistenţei religioase a efectivului Armatei Naţionale pentru anul 2021, semnat în luna noiembrie anul trecut între Ministerul Apărării şi Mitropolia Chişinăului şi al Întregii Moldove.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media