Header image

PC arhim. Nicolae (Roșca) a liturghisit alături de IPS Mitropolit Vladimir la Soborul Maicii Domnului de la catedrala mitropolitană

În a doua zi a marelui praznic al Nașterii Domnului, în care este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, la 8 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove s-a aflat în mijlocul enoriașilor catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală.

Cu acest prilej, Mitropolitul țării a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, avându-i alături pe episcopii-vicari ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: PS Ioan, episcop de Soroca, PS Siluan, episcop de Orhei, PS Filaret, episcop de Căpriana, prot. mitr. Vadim Cheibaş,, secretarul Mitropoliei și elesiarhul catedralei, PC arhim. Nicolae (Roșca), duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea și un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul bisericesc, „sobor” însemnează „adunare de oameni”: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioşi, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul „sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului ce se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi îngerilor din ceruri. Adunarea cea cerească, adică, se uneşte, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului.

În cadrul Dumnezeieștii Lirturghii, Întâistătătorul a oficiat două hirotonii: diaconul Alexandru Rău în treapta de preot iar ipodiaconul Vladimir Mămăligă în treapta de diacon.

Mitropolitul Vladimir a avut parte de alese felicitări din partea episcopului Ioan, care a vorbit din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova și părintele Vadim Cheibaș care a vorbit din numele slujitorilor catedralei mitropolitane, mulțumind arhipăstorului pentru grija Sa părintească și pentru dragostea pe care o are față de cler și popor.

Soborul Maicii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Preasfintei Fecioare Maria.

În a treia zi după Nașterea cea după Trup a Domnului, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Transmisiune în direct pe facebook: Sfânta Liturghie de sărbătoarea Soborul Maicii Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău.

Transmisiune în direct pe youtube: Sfânta Liturghie de sărbătoarea Soborul Maicii Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md