Header image

PC Arhim. Nicolae (Roșca) a oficiat slujba de înmormântare a generalului de brigadă Ion Solonenco, personalitate notorie în comunitatea de securitate a Republicii Moldova

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea și Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, MInisterul Apărării și Organele de Drept împreună cu conducerea de vârf a Sectorului: Prot. Mitr. Corneliu Dobrogeanu, Vicepreședintele Sectorului, Prot. mitr. Oleg Vieru, șeful direcției MAI din cadrul Sectorului și un sobor de preoți militari a săvârșit slujba de înmormântare a Generalului de brigadă, dn Ion Solonenco.

Slujba de înmormântare a avut loc în biserica Tuturor Sfinților din incinta Cimitirului Central din Chișinău.
La eveniment au participat rudele apropiate, prieteni și colaboratori de serviciu.

După Slujba de înmormântare, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae a oficiat o litie pentru regretatul Eugen Chiriac, finul de botez al Preacuvioșiei Sale care, își continuă somnul de veci în instituția sus numită.

***

În activitatea desfășurată, inclusiv în calitate de vice ministru al Ministerului Securității Naționale și, ulterior, copreședinte din partea Republicii Moldova al Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion Solonenco a promovat cu fermitate interesele naționale, a pledat pentru integritatea țării, respectarea statului de drept și a drepturilor omului.
Generalul SOLONENCO a fost decorat cu Medalia „Meritul Militar” (1994), Ordinul „Gloria Muncii” (2005) și „Ordinul Republicii” (2017) pentru rezultate remarcabile în activitate și în semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse pentru menținerea păcii, stabilității și ordinii de drept în Zona de Securitate. În anul 2018, i-a fost acordat Premiul Național pentru contribuția semnificativă la elaborarea şi promovarea politicii de securitate a statului, inclusiv a politicii Guvernului în domeniul reintegrării ţării, precum şi pentru meritele deosebite pe parcursul întregii sale activități.