Header image

PC arhim. Nicolae Roșca a participat la slujba de hirotonie întru episcop a arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana

Duminică, 22 octombrie 2023, în ziua pomenirii Sfinților Părinți de la al VII-lea Sinod Ecumenic, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, Înaltpreasfințitul Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău.

În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia arhimandritului Filaret (Cuzmin) în treapta de episcop al Căprianei, vicar al Eparhiei Chișinăului.

La sosirea în Catedrala Nașterea Domnului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova s-a închinat în fața sfintei icoane a Maicii Domnului de la Hârbovăț – Ocrotitoarea Moldovei.

În slujirea sa, Înaltpreasfinția Sa a fost însoțit de: ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul și Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineț și Briceni, PS Ambrozie, episcop de Bogorodsc, vicar al Exarhatului Patriarhal pentru Europa Occidentală, PS Ioan, episcop de Soroca, vicar mitropolitan și PS Siluan, episcop de Orhei, vicar mitropolitan, stareți de mănăstiri și protopopi din Eparhia Chișinăului.

Cântările liturgice au fost interpretate de două coruri: corul mixt al Catedralei mitropolitane dirijat de doamna regent A. Angeni și corul bărbătesc al Mănăstirii Căpriana sub conducerea lui domnului V. Ceban.

Tot în această zi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit hirotonia diaconului Vladislav Știrbu, cleric al Protopopiatului I din Chișinău, în treapta de preot și l-a hirotonit în treapta de diacon pe ipodiaconul Roman Cazanțev, pe seama Mănăstririi Chițcani.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova l-a îndrumat pe episcopul Căprianei, PS Filaret, în slujirea sa și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, noul episcop hirotonit a oferit credincioșilor prima binecuvântare pastorală.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a rostit o predică și i-a felicitat pe toți credincioși cu ziua de duminică.

Cuvântul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, la înmânarea toiagului arhieresc Preasfințitului Filaret, episcop de Căpriana, vicar al Eparhiei Chișinăului

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md