Header image

PC Arhimandrit Nicolae (Roșca) a oficiat un Te-deum în ziua de prăznuire a Sfintei Fericitei Maicii noastre Agafia de la Cușelăuca

Vineri, 24 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfânta Fericită Maică Agafia de la Cușelăuca.
Cu acest prilej, în Catedrala Istorică a Mănăstirii Ciuflea cu Hramul în cinstea „Sf. M. Muc. Teodor Tiron” a fost săvârșit un Te-deum de mulțumire închinat Lui Dumnezeu și Sfinților Săi, în deosebi Sfintei Fericitei Maicii noastre Agafia.

La Te-deum a participat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Sfintei Mănăstiri Ciuflea împreună cu soborul de preoți și diaconi.

PC Părinte Nicolae a felicitat pe toți cei ce poartă numele Sfintei Fericitei Maici Agafia și în deosebi pe dna Agafia, enoriașă a Sfintei mănăstiri care astăzi prăznuiește ziua îngerului păzitor, dorindu-le sănătate trupească, tărie duhovnicească, iar Sfânta Fericită Maică Agafia să fie rugătoare în fața Bunului Dumnezeu, pentru noi toți. Amin.

***

Cuvioasa Agafia s-a născut în 1819 în familia lui Ioan şi Eudochia Maranciuc. Paralizată de mică, a fost adusă la mănăstirea Cuşelăuca de către părinţii ei la vârsta de 12 ani în scopul tămăduirii. Nu s-a vindecat, însă printr-o vedenie cerească de la Maica Domnului a aflat că se va învrednici de darul tămăduirii. Îndrăgind această mănăstire, a rămas aici până la moarte, în 1873.

Potrivit cuvintelor pe care le-a rostit înainte de a trece la Domnul, Fericita Agafia a spus că nu va părăsi Mănăstirea ei și îi va ajuta pe toți cei care se vor ruga ei cu credință neclintită, ceea ce și împlinește creștinilor care aleargă cu evlavie în rugăciuni la Sfânta.

Sfinta Fericită Maică Agafia de la Cușelăuca a fost canonizată de Biserica Ortodoxă din Moldova în data de 24 septembrie 2016.
Sfânta Agafia este trecută în calendarul Bisericii Ortodoxe cu data de prăznuire: 22 iunie – ziua trecerii la Domnul și data de 24 septembrie – ziua trecerii în rândul Sfinților.