Header image

PC arhimandrit Nicolae (Roșca) a participat la sfințirea bisericii „Întâmpinarea Domnului”, din mun. Ungheni

Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat Sfânta Liturghie marți, 19 septembrie 2023 în ziua prăznuirii Minunii Sfântului Arhanghel Mihail din Colose, la biserica „Întâmpinarea Domnului”, din mun. Ungheni care astăzi aniversează 10 ani de la prima Sfântă Liturghie.
În dimineața zilei Întâistătătorul a fost întâmpinat de către PC egum. Elizaveta (Gliga) și PC arhim. Pantelimon (Matveevici), mulțime de copii și soborul de ierarhi și preoți prezenți la sărbătoare.
Înainte de binecuvântarea mare, Mitropolitul a citit rugăciunea de sfințire a bisericii.
Alături de Arhipăstor au coliturghisit Chiriarhul locului, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, episcopii vicari PS Ioan de Soroca, PS Siluan de Orhei, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, prot. mitr. Vadim Corostinschi, secretar eparhial, PC arhim. Pantelimon (Matveevici), duhovnicul Mănăstirii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Ungheni, PC arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana și protopop de Strășeni, PC arhim. Nicolae (Roșca), duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea, PC arhim. Kiril (Braguța), starețul Mănăstirii Hîrjauca, PC arhim. Spiridon (Marin), starețul Mănăstirii Hîrbovăț, PC arhim. Spiridon (Jalbă), starețul Mănăstirii Veverița împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul episcopiei.
În timpul Vohodului mic, Înalptreasfințitul Vladimir a decorat pe PC arhim. Pantelimon (Matveevici) cu Ordinul „Meritul Bisericesc” de gr. II, prot. mitr. Dionisie Dogotari – ordinul „Sf. Irh. Dionisie Erhan” de gr. II, iar clericii Mănăstirii „Sf. M. Mc. Gheorghe” prot. Vasile Borș – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la imnul Herovic și  prot. Valeriu Ivasiuc – dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe.
După Sfânta Liturghie a urmat înconjorul Bisericii și un te-deum de sănătate pentru toți cei ce slujesc în această Sfântă biserică și cei ce au contribuit la construcția ei, ctitori și binefăcători împreună cu enoriașii ei.
În încheierea evenimentului de astăzi, Mitropolitul Vladimir a mulțumit Arhiepiscopului Petru pentru munca de o depune în cadreul eparhiei, a apreciat și osteneala Maicii Starețe, a părintelui arhimandrit, preoților și tuturor ctitorilor și enoriașilor care au grijă de această comoară de mare preț pentru Ortodoxia țării noastre.
Egumena Elizaveta (Gliga), stareța Mănăstirii de care aparține această biserică, a fost decorată cu ordinul ,,Fericita Agafia de la Cușelăuca”de gr. II, totodată ctitorii principali ai bisericii au fost decorați cu medalii și diplome în semn de recunoștință pentru munca depusă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Înaltpreasfințitul Petru, arhiepiscopul și chiriarhul eparhiei de Ungheni și Nisporeni a mulțumit Întâstătătorului pentru vizita și slujba de astăzi, pentru sfintele rugăciuni care și de acum înainte ne vor fi prilej de bucurie duhovnicească, a mulțumit și tuturor ctitorilor și enoriașilor pentru grija ce o poartă față de biserică.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/