Header image

Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari

La 9/22 mai în Biserica Ortodoxă este sărbătorită „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”.

Cu acest prilej, la Mănăstirea Ciuflea, PC arhim. Nicolae (Roșca), duhovnicul-administrator împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala Mănăstirii Ciuflea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Gheţiu.

În cuvântul de învățătură, arhimandritul Nicolae a vorbit despre însemnătatea sărbătoririi aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari, din sudul Italiei, în anul 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor. Totodată, părintele Nicolae a vorbit și despre frumusețea duhovnicească a Sf. Irh. Nicolae care reprezintă model de stăruință în credința ortodoxă, de iubire față de Dumnezeu și de semeni.

După Liturghie, credincioșii au luat parte la un te-deum de sănătate, în care s-a cerut mijlocirea către Tronul ceresc a Sfântului Ierarh Nicolae, iar, mai apoi, clericul Mănăstirii Ciuflea, prot. mitr. Rodion Severin s-a adresat cu un cuvânt de felicitare către Preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae, cu prilejul celebrării Sfântului Ocrotitor – Marelui Ierarh Nicolae.

Sfântul Nicolae este sărbătorit de două ori pe an: la 6/19 Decembrie (în ziua mutării la Ceruri) – zi numită în popor Sf. Nicolae de Iarnă și la 9/22 mai, sărbătoare căreia în popor i se mai zice ‒ Sf. Nicolae de Vară, iar conform termenilor bisericeşti – Aducerea Moaștelor Sf. Ierarh Nicolae (din Mira la Bari).

Obștea Mănăstirii păstrează cu evalvie un chivot cu părticele din moaștele Sf. Ierarh Nicolae.