În fiecare an, la 14/27 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci. În ziua sărbătorii, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul și administratorul Mănăstirii Ciuflea, dimpreună cu soborul de preoți și diaconi a oficiat miercuri seara Slujba Privegherii în cinstea mărețului praznic, iar, în dimineața zilei de joi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron a Mănăstirii.
Din istoria sărbătorii:
În anul 326, Sfânta Împărăteasă Elena a plecat la Ierusalim să caute lemnul Sfintei Cruci. După osteneală foarte mare, săpături multe, la care adesea a asistat Sfânta Elena dăruind bănuţi de aur muncitorilor care săpau ca să-i încurajeze, au fost găsite trei cruci. Aceste cruci erau puse într-un loc adânc, dar nu se ştia care dintre cele trei este Crucea pe care a fost Răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Atunci au adus o femeie bolnavă, după unii o femeie moartă, şi au atins de corpul ei de cele trei cruci. Când a fost atinsă femeia bolnavă de lemnul Crucii Mântuitorului aceasta s-a vindecat sau, după altă versiune, a înviat fiindcă era moartă. Această minune a arătat care dintre cele trei cruci este Crucea Mântuitorului Iisus Hristos.
Către anul 335, a fost construită o biserică pe locul mormântului Mântuitorului Iisus Hristos, locaş de cult ce s-a numit «Biserica Înverii». Ea a fost sfinţită în anul 335, în ziua de 13 septembrie, iar în ziua de 14 septembrie, Episcopul Macarie al Ierusalimului, în noua biserică, pe un amvon, a ridicat Crucea şi de atunci a început să fie prăznuită «Înălţarea Sfintei Cruci» (adică ridicarea ei în văzul tuturor) ca sărbătoare, în fiecare an, la Iersualim. Apoi, sărbătoarea s-a extins şi în alte părţi ale lumii creştine.
Este atât de mare sărbătoarea de astăzi, încât Biserica o numără între praznicele împărăteşti. De asemenea, este atât de mare sărbătoarea de astăzi, încât Biserica a rânduit o săptămână întreagă de reflecţie, de meditaţie la importanţa Crucii în istoria mântuirii lumii şi mântuirea fiecăruia dintre noi, dar este o săptămână de meditaţie şi la sensurile adânci şi diverse ale Crucii în viaţa noastră spirituală.