Header image

Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, la Mănăstirea Ciuflea

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost sărbătoriţi astăzi, 21 noiembrie, la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea din Chişinău.

Credincioşii prezenţi la sărbătoarea slăviţilor Arhangheli au participat cu evlavie la Slujba privegherii şi Sfânta Liturghie oficiată de clericii Mănăstirii, în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești.

Chemați de credință, oamenii au ascultat Sfânta Liturghie și s-au rugat la Dumnezeu, pentru pace în țără noastră și în întreaga lume.

La final, părinţii slujitori au felicitat pe toți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire!

 * * *

Pomenirea Sfinților Îngeri se face în ziua a opta din luna Noiembrie, pentru că cifra 8 este simbolul vieții veșnice. Biserica a fixat ca zi de pomenire a Sfinților Îngeri data de 8/21 noiembrie, pentru că aceasta are o legătură deosebită cu data de 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului. Din data de 8 septembrie, până în data de 8 noiembrie sunt exact nouă săptămâni, după numărul celor nouă cete îngerești.

Sfinții Părinți, care au întocmit calendarul Bisericii noastre, ne arată că există o legătură tainică între Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești. Maica Domnului este mai presus de îngeri, fiind numită mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii.

Astfel, se arată că la Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, care se săvârșește prin lucrarea Duhului Sfânt din Fecioara Maria, participă ca martori și slujitori nevăzuți dar reali sfinții îngeri și mai ales Sfântul Arhanghel Gavriil. Maica Domnului este lăudată de toți îngerii și se roagă împreună cu toți îngerii înaintea Tronului Preasfintei Treimi.