Rugăciunea este lucrarea lui Dumnezeu în om, prin care se stabileşte legătura de iubire între om şi Dumnezeu. (Sfântul Grigorie Palama)
Sute de credincioși drept-măritoriau fost prezenți duminică 24 martie 2019 la slujba Sfintei Liturghii săvârșite în Catedrala Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron a Mănăstirii Ciuflea de către PC Duhovnic Arhim. Nicolae (Roșca), împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În ajun, la slujba Privegherii de sâmbătă seara, mai mulți enoriași au venit pentru a primi Taiana Mărturisirii, un pas premergător Tainei Împărtăşaniei. Or, legătura dintre Spovedanie şi Împărtăşanie este arătată foarte clar în Scripturi și este una profundă.
La Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană au fost date de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Ghețiu.
În cuvântul de învățătură, Arhimandritul Nicolae le-a vorbit credincioșilor despre semnicficațiile pericopei evanghelice din această duminică și despre viața și opera Sfântului Grigorie Palama.
„Sfântul Grigorie Palama ne învață să fim permanent preocupați de starea noastră interioară, de dorința de a face loc în sufletul nostru iubirii lui Dumnezeu și a merge pe calea Adevărului și a Vieții, arătată nouă de Mântuitorul Iisus Hristos. Să dăm puțină osteneală pentru a primi multă răsplată, puțină jertfă, pentru multă Înviere”, a spus Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea.
La finalul Serviciului divin, credincioşii de toate vârstele, veniţi în număr mare la Ospățul Credinței, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine – Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos şi au ascultat cu evlavie predica zilei.
Așezată în zona centrală a Chișinăului, Mănăstirea Ciuflea este unul dintre reperele importante ale vieții religioase și culturale ale Chișinăuenilor. Ea fost ctitorită de de fraţii Teodor (1796-1854) şi Anastasie (1801-1870) CIUFLI. Construcţia Catedralei a fost începută în anul 1854 şi încheiată în anul 1858. Ctitorii şi întemeietorii sfântului lăcaş, fraţii Teodor şi Anastasie, sunt înhumaţi în apropierea zidului sudic, despre care fapt mărturiseşte inscripţia pe placa de marmoră din interiorul Catedralei mănăstireşti.
***
Și în acest post la mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea, va fi săvârşită slujba Pasiei (Acatistul Sfintelor Patimi), în a doua, a treia, a patra şi a cincia duminică din Postul Mare, cu începere de la ora 16.00.
Pasiile sunt oficiate de patru ori pe an (după numărul evangheliştilor): în serile din a doua, a treia, a patra şi a cincia duminică (sau vineri) din Postul Mare. După cum reiese şi din denumire, în timpul acestor slujbe sunt rememorate Patimile Mântuitorului, citindu-se textele evanghelice referitoare la aceste evenimente. Conform tradiţiei, în timpul citirii Evangheliei, credincioşii stau cu lumânări aprinse în mâini.