Header image

Sfânta Liturghie în Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh. Pilda nunţii fiului de împărat

În Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, 18.09.2022, la Mănăstirea Ciuflea, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie duminicală a fost săvârșită de către Duhovnicul-administrator al Sfântului Așezământ, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), împreună cu soborul preoțesc.

La momentul rânduit, Arhimandritul Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură pe baza citirilor scripturistice ale duminicii (2 Cor. 1, 21-24; 2, 1-4; Matei 22, 2-14).

Evanghelia de astăzi este o parabolă care urmează și o dezvoltă pe cea din duminica trecută, pentru că și aici, în cazul nunții Fiului lui Dumnezeu cu creația Sa, ca și în parabola viei sau a Bisericii, avem o discuție despre cei care vin și despre cei care nu au timp de Împărăția lui Dumnezeu.

Aceasta întucât casa nunții este considerată Biserica. De asemenea, cel chemat trebuie să-și pregătească haina pentru nuntă și să nu rămână și după primirea sa în Biserică în haina cea veche a omului trupesc. Nu poate să se facă părtaș nunții celei cerești și cinei celei duhovnicești, numai acela care strălucește de lumina harului Duhului Sfânt, a subliniat Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Ghețiu.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te-deum în care s-a cerut mijlocirea și ocrotirea Dumnezeului Ceresc.

A urmat miruirea credincioșilor, iar, mai apoi conform tradiției toţi cei prezenţi în biserică s-au închinat la chivotele cu sfinte moaşte păstrate cu multă evlavie de obștea Mănăstirii Ciuflea.