În fiecare an, Prima Sâmbătă din Postul Mare, numită şi Sâmbăta Sfântului Teodor, reprezintă un popas duhovnicesc important în viaţa sfintei mănăstiri Ciuflea, care îl are drept protector ceresc pe Sf. M. Mc. Teodor Tiron.
Cu acest prilej, la Catedrala mănăstirii, Duhovnicul sfântului așezământ Preacuviosul Arhimandrit Nicolae (Roșca), a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu soborul de clerici ai Catedralei.
În cuvântul de învăţătură, Duhovnicul mănăstirii a vorbit despre dubla semnificaţie a acestei sărbători care încheie prima săptămână din Postul Mare şi care este dedicată pe de o parte cinstirii Sfântului Mucenic Teodor Tiron, cel care a purtat de grijă creştinilor ortodocşi din Constantinopol prin Arhiepiscopul Eudoxie, care le-a oferit acestora colivă sfinţită pentru a-i feri de primejdia întinării cu cele jertfite idolilor, iar pe de altă parte în această sâmbătă facem pentru prima dată în Postul Mare pomenire tuturor celor care s-au mutat din lumea aceasta, având credinţă în Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi în învierea morţilor, care este unul dintre darurile cele mai de preţ pentru orice creştin.
Cunoscut ca mare făcător de minuni, Sfântul Teodor Tiron a trăit la cumpăna dintre secolele III – IV. Tradiţia pregătirii colivei ne-a rămas de la o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.
În Duminica Ortodoxiei la sfânta mănăstire Ciuflea se vor săvârși două Sfinte Litrughii, prima începând cu ora 6.00 în biserica de iarnă „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” și a doua începând cu ora 8.30 în Catedrala „Sf. M. Mc. Teodor Tiron”.