Header image

Sfânta Liturghie în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 26 octombrie/ 8 noiembrie, în fiecare an, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La Mănăstirea Ciuflea, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Duhovnicul-administrator al Mănăstirii, Preacuviosul Părinte Arhimandrit, Nicolae (Roșca), înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, dimpreună cu numeroși credincioși ce au lăsat la o parte grijile lumești, pentru a participa la dumnezeiasca slujbă și a-l cinsti pe Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

În cuvântul de învăţătură rostit, Arhimandritul Nicolae a spus că: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a schimbat dregătoriile lumești cu valorile duhovnicești neclintite. De asemenea, părintele a deplâns faptul că în zilele noastre tot mai mulți oameni aleg să renunțe la orice valori, în schimbul unor non-valori.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost de fapt un ostaș al lui Hristos. El a fost creștin într-o epocă în care costa foarte mult să fii creștin. Aceasta înseamnă că orice demnitate ar avea cineva, el poate fi în același timp ostaș al Mântuitorului Hristos și Bisericii Sale, a mai subliniat Preacuvioșia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Duhovnicul Mănăstirii i-a felicitat pe credincioși pentru evlavia și dăruirea cu care participă la sfintele slujbe și aduc Slavă Dumnezeului Ceresc.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre marii mucenici, făcători de minuni și tămăduitori ai Bisericii Creștine. El a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraților Maximian și Dioclețian şi a fost general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei.

A fost martirizat în anul 306 pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Mântuitorul Hristos.