În Sfânta și Marea Joi dumnezeieștii Părinți, care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieștilor Apostoli și Sfintelor Evanghelii, ne-au predat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoșatelor Taine, rugăciunea mai presus de fire și vânzarea Domnului.
Ziua liturgică începe, după cum aflăm din Triod, miercuri seara cu Denia, adică Utrenia din Sfânta și Marea Joi. În cadrul acestei slujbe a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca capitolul 22, vs. 1-39.
Din seara zilei de Joi şi pe tot parcursul zilei de Vineri se face pomenire sfintelor Patimi ale Domnului, pe care Mântuitorul Hristos Le-a primit de bunăvoie pentru întreaga lume. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de către tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.
La Mănăstirea Ciuflea, cele 12 Evanghelii au fost citite de Duhovnicul Mănăstirii Arhim. Nicolae (Roșca) şi de ceilalţi preoţii slujitori ai Mănăstirii, textul Sfintelor Evanghelii relatând Patimile, judecata nedreaptă, răstignirea pe cruce, moartea şi îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învăţătură Arhim. Nicolae a vorbit despre momentele mântuitoare la care suntem chemați să participăm în cea mai dramatică zi din istoria mântuirii neamului omenesc, îndemnând credincioșii ca prin rugăciune și post aspru, în ziua de mâine, să conștientizeze însemnătatea și unicitatea jertfei Mântuitorului Iisus Hristos.