Sfantul Gavriil, copilul-martir, este unul dintre cei mai iubiti si cunoscuti sfinti din Polonia si Bielorusia. Este cinstit ca ocrotitor al copiilor si al tinerilor, fiind ales protector al scolilor si al organizatiilor ortodoxe de tineret.
Sfantul Gavriil s-a nascut pe 22 martie 1684 in satul Zverka, din regiunea Zabludov, in familia unor tarani evlaviosi, Anastasia Govdel. In acea perioada aveau loc persecutii si discriminari impotriva Bisericii Ortodoxe din partea uniatilor din Polonia. Copilul a primit Botezul in Biserica Adormirea Maicii Domnului a Manastirii Zabludov. Pe langa supunerea si nevinovatia specifice copiilor, Gavriil manifesta unele caracteristici neobisnuite pentru varsta sa. Avea, de exemplu, o natura meditativa si o perceptie matura asupra actiunii purtarii de grija a lui Dumnezeu in vietile oamenilor. Deloc intamplator, era mai degraba inclinat catre rugaciune si solitudine decat inspre distractia si jocurile celor de o varsta cu el.
In 1690 familia avea sa fie supusa la o grea incercare de catre Dumnezeu. Intr-o zi, mama sa l-a lasat singur in casa pe micul Gavriil, pentru a-i duce manacare sotului sau ce se afla la muncile campului. In lipsa mamei, a fost rapit de guvernatorul satului Zvierki si dus in orasul Bialistok unde a si fost martirizat pe data 20 aprilie 1690. Dupa sfarsitul mucenicesc, autoritatile, incercand sa ascunda acest fapt, au aruncat corpul neinsufletit al copilului intr-o padure din imprejurimi. Trupul copilului a fost descoperit, fiind inmormantat in cimitirul din Zabludov. Trupul sau a ramas in acest loc vreme de treizeci de ani.
La inceputul secolului al XVIII-lea, intreaga regiune Bialistok a fost afectata de o epidemie. Numerosi copii din Zvevka si Zabludov au fost inmormantati langa mormantul copilului Gavriil, pe care multi il cinsteau pentru moartea sa martirica. Multi oameni au simtit un miros de buna mireasma langa mormantul sau.
Intr-o zi, in timpul unei inmormantari, groparii au descoperit sicriul lui Gavriil. Cand l-au deschis, cei de fata au fost uimiti sa vada ca dupa trecerea atator ani, trupul copilului s-a pastrat intreg. Vestea despre acesta minune s-au raspandit in randul credinciosilor, facand sa sporeasca cinstirea pe care localnicii o manifestau fata de copilul.
Sfintele sale moaste au fost mutate in biserica din satul Zverkov, fiind asezate intr-o cripta sub biserica. In 1794 un incendiu a distrus biserica insa, in chip minunat, sfintele moaste au ramas neatinse. Doar o parte a mainii a fost arsa si aceasta, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu si spre intarirea credintei oamenilor deoarece, cand sfintele moaste au fost mutate in Manastirea Zabludov, mana arsa a fost in chip minunat refacuta; aceasta a fost aflata acoperita cu piele.
Ulterior, pe mormantul Sfantului Gavriil a fost construita o biserica. Sfintirea noului lacas de cult a avut loc in anul 1894, de Sfintele Pasti. Din pacate, dupa opt ani, aceasta biserica a fost distrusa in urma unui incendiu. Dar, si cu acest prilej, s-a petrecut o minune. Desi biserica a fost distrusa in intregime, icoana Sfantului Gavriil a ramas neatinsa.
Pentru multi ani moastele Sfantului Gavriil s-au pastrat in manastirea Zabludov. Acestea au fost mutate in Manastirea Sfanta Treime din Slutsky. De aici moastele au fost ulterior duse in orasul Minsk, iar de aici, in Grodno, unde au ramas pana in 1992.
In zilele de 21 si 22 septembrie 1992, cu binecuvantarea Arhiepiscopul Sava de Bialistok si Gdansk, moastele Sfantului Gavriil s-au reintors in Bialystok, tinutul natal al sfantului.
Sfantul Gavriil, copilul-martir, este sarbatorit pe 20 aprilie.
Radu Alexandru, www.crestinortodox.ro