Header image

Sfântul Gheorghe cinstit la Mănăstirea Ciuflea

Miercuri, 6 aprilie, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul și administratorul Mănăstirii Ciuflea a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu slujitorii și obștea Mănăstirii, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.

TeleRadio Moldova 1 a transmis în direct începând cu ora 8.30, slujba Sfintei Liturghii. Comentarile în timpul transmisiunii au fost oferite de către jurnalistul Iulian Proca.

Credincioșiii nu au avut acces la slujbă, din cauza virusului Covid 19, dar au avut posibilitatea de a transmite pomelnic pentru pomenire la vii și adormiți, la pangarul Mănăstirii.

Sfântul Gheorghe nu este un personaj de legendă, ci e un martir din timpul împăratului Dioclețian, care a fost reținut de istoria bisericească ca un mărturisitor al credinței în Mântuitorul Iisus Hristos. S-a născut în părțile Capadociei, asemenea Sfântului Vasile cel Mare, dintr-o familie de creștini, rămânând, de mic, orfan de tată. Înrolându-se în armata romană și parcurgând ierarhia militară, Sfântul Gheorghe a ocupat funcții importante, făcându-se imediat remarcat. În anul 303, când împăratul Dioclețian a emis decretul de prigonire în masă a creștinilor, Sfântul Gheorghe a ales să își mărturisească public credința. El i-a spus împăratului că îl va sluji cu toată credincioșia, dar, în același timp, el rămâne un ucenic al lui Hristos. Auzind aceste cuvinte, împăratul s-a tulburat, poruncind să fie trimis în temniță și supus cruntelor și multiplelor torturi. Dar, suferințele și îndelunga răbdare a Sfântului Gheorghe au făcut ca mulți oamenii, printre care și Alexandra, soția împăratului, să se întoarcă la credința în Hristos. Văzând acestea, împăratul s-a mâniat foarte, dând poruncă ca atât Sfântului Gheorghe, cât și soției sale, Alexandra, să li se taie capetele