Header image

Sfințirea capelei militare „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din incinta unității militare 1002 DTC, MAI

Miercuri, 13 iulie, ÎPS Mitropolit Vladimir a poposit la capela militară „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din incinta unității militare 1002 DTC, MAI, din Capitală.

Serviciul divin a început cu sfințirea capelei militare, după care a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Întâistătătorului BOM i-au coliturghisitt Preacuviosul Arhimandrit Nicolae (Roșca), Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI și un sobor de preoți de la Mănăstirea cu hramul Sf. M. Mc. Teodor Tiron, Ciuflea.

La sărbătoare au onorat cu prezența Ministrul Afacerilor Interne, Dl Alexandru Jizdan, Viceministrul Afacerilor Interne, comandant al Trupelor de Carabinieri, generalul-maior Ion Țurcan, veterani și militari ai Trupelor de Crabinieri, precum și alți oaspeți.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt de cameră ”Credo” al Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne și Mănăstirii Ciuflea din Capitală.

La Vohodul mic, pentru munca depusă spre realizarea lucrărilor de reparație, dar și pentru buna administrare a acestei capele militare, preotul-capelan Prot. Vadim Iarovoi, a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a purta Crucea cu pietre scumpe.

După ce într-un glas şi într-un suflet Mitropolitul, slujitorii şi credincioșii au rostit Rugăciunea Domnească, Vlădica s-a adresat către cei prezenţi cu un cuvânt de felicitare pentru eforturile comune, depuse pentru împodobirea capelei militare şi armonia duhovnicească ce domneşte în această unitate de carabineri. În această ordine de idei Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat speranţa că şi mai departe, conducerea MAI v-a avea aceiaşi atitudine cuviincioasă şi deschidere faţă de viaţa spirituală a colaboratorilor săi.

La rândul său, Preacuviosul Arhimandrit Nicolae (Roșca), Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI, şi-a manifestat recunoştinţa fiască din numele tuturor celor prezenţi  faţă de Chiriarh pentru grijă şi bunăvoinţă, promiţând şi continuare să promoveze valorile Ortodoxiei în rândurile colaboratorilor MAI, cu râvnă şi dăruire pentru o societate în care să primeze cuvântul Domnului şi deci verticalitatea spirituală.

După săvârșirea Liturghiei, Mitropolitul dimpreună cu soborul preoțesc a oficiat un Tedeum și slujba de sfințire a unei răstigniri ctitorite recent în fața capelei „Minunea Sf. Arhanghel Mihail”.

În semn de recunoștință pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a decorat cu distincții bisericești conducerea MAI și DTC, reprezentanții societății civile cât și militarii pentru aportul adus la lucrările de amenajare a capelei.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan i-a mulţumit Mitropolitului pentru slujba oficiată, menționînd că „astăzi ne-am rugat împreună pentru Patria noastră, pentru binele fiecărui cetățean al Republicii Moldova” oferind în dar capelei militare icoana cu chipul Sfântului Ioan Botezătorul.

În cadrul ceremoniei festive Înaltpreasfinţitul Vladimir a fost menționat cu insigna DTC „Pentru merite” de gradul I, mulțumind conducerii MAI și DTC pentru bunăvoință, deschidere și promovarea valorilor creștine în mediul militar.
Pentru aportul adus la realizarea procesului de renovare a lăcașului înființat în 2007, atât preoții, cât și militarii au primit din partea conducerii DTC mențiuni.

A urmat depunerea de flori la momunemtul eroilor căzuți la datorie, V. Lavrențov și D. Roman, după care efectivul de carabineri a venit cu o demonstraţie a artei militare cu elemente de luptă „corp la corp”, precum şi cu prezentarea unor aplicaţii specifice de menţinere a ordini publice.

Valorile creștine semănate în conștiința militarilor dezvoltă legătura seculară dintre Biserică și armată întru continuitatea tradițiilor și are menirea să răspundă cerinţelor morale şi spirituale ale militarilor şi să contribuie la educaţia religioasă, patriotică, civică şi etică a acestora.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media