Header image

Slujbă Arhierească de prăznuirea Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

Joi, 15 iulie 2021, când se împlinesc 517 ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit VLADIMIR, al Chișinăului și al Întregii Moldove, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul şi Comrat în Catedrala istorică a Mănăstirii.

La Sfânta Liturghie Înaltpreasfinției Sale i-au coliturghisit: PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, și un sobor de preoți și diaconi.

La Serviciul Divin a participat conducerea de vârf a Ministerului Apărării al Republicii Moldova:
Ministrul Apărării în exerciţiu, dl General de Divizie Victor Gaiciuc;
Secretar general al Ministerului Apărării dl Rostislav Rotari;
Șeful Marelui Stat Major, comandant al Armatei Naționale, dl General de Brigadă Igor Gorgan;
Locțiitor-șef al Marelui Stat Major, comandant al Armatei Naționale, dl General de Brigadă Mihail Bucliș;
Șef Direcție Educație civică și Protecție socială, dl Colonel Leonid Danilov;

Cuvântul de învățătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Anatolie care le-a vorbit celor prezenți despre testamentul pe care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare l-a lăsat urmașilor:

Să avem conștiința datoriei noastre, că fiind urmașii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare trebuie să ne păzim credința cu cea mai mare îndârjire. Să lupte mintea, voința, simțirea și sufletul nostru să lupte! Să luptăm fiecare prin rugăciunea noastră și să nu ne războim niciodată între noi. Să căutăm să ne apropriem unii de alții, să ne iubim și să ne ajutăm. Acesta este testamentul sfânt al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și care este cu adevărat domnul care ocrotește și acum Țara Moldovei, a spus Înaltpreasfinția Sa.

PC Arhimandrit Nicolae a mulțumit Înaltpreasfințitului Anatolie pentru slujba oficiată și dragostea cu care vine mereu la acest Sfânt așezământ din inima Capitalei și că mereu ușile mănăstirii vor fi deschise pentru primirea călduroasă a oricărui creștin.

După Sfânta Liturghie a urmat citirea Acatistului Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare însoțit de un Te-deum de mulțumire adus Lui Dumnezeu și Sfântului Voievod pentru toate bunătățile de care ne învrednicește zi de zi.