În Duminica a 37-a după Cincizecime, când Biserica Ortodoxă face pomerirea Sfântului Mucenic Trifon, slujitorii mănăstirii dimpreună cu obştea monahală și numeroşi credincioşi s-au bucurat duhovniceşte cinstând în rugăciune pe acest mare sfânt și mucenic.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Prot. Rodion Severin și soborul de slujitori, după care a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei, cu citirea rugăciunii Sfântului Mare Mucenic Trifon.
Sfântul Mucenic Trifon este cinstit ca protector al grădinilor și al livezilor împotriva insectelor dăunătoare și a altor calamități naturale. În vechime, dar pe alocuri și în prezent, exista obiceiul de a sfinți apa în prima zi a fiecărei luni. Astfel, aghiasma din ziua de 1/14 februarie este numită „aghiasma Sfântului Trifon”. De ziua Sfântului Trifon, viticultorii, pomicultorii și grădinarii evlavioși țin post și cheamă preotul pentru a le stropi viile, livezile și grădinile. Tot în această zi, unii oameni gospodari aduc la biserică semințe de cereale și legume, spre a fi binecuvântate de preot, pentru semănat.
În Molitfelnic, la rânduiala care se citește atunci când ogoarele, podgoriile sau grădinile sunt afectate de anumite calamități precum seceta, grindina, lăcustele sau alte insecte dăunatoare, se găsește și „Rugăciunea de exorcizare a Sfântului Mucenic Trifon, care se citește la grădini, vii și țarine”.